Tim Cook: “Apple vergi ödemeyecek!”

Tim Cook Apple vergi ödemeyecek

Dünya devi Apple’ın CEO’su Tim Cook, yasalar değişene kadar vergi ödemeyeceklerini açıkladı.

Amerikanın ve dünyanın en çok kazanan şirketinin CEO’su olan Tim Cook nedeniyle şirket büyük bir vergi skandalına karışmış durumda. ABD’de görev yapan bazı köşe yazarları ve haberciler, şirketin çok bir kuruluş olması nedeniyle dışarıda satışını gerçekleştirdiği ürünlerinden vergi alınmadığını belirttiler.

Dünya devi Apple’ın CEO’su Tim Cook, yasalar değişene kadar vergi ödemeyeceklerini açıkladı. Amerikanın ve dünyanın en çok kazanan şirketinin CEO’su olan Tim Cook nedeniyle şirket büyük bir vergi skandalına karışmış durumda. ABD’de görev yapan bazı köşe yazarları ve haberciler, şirketin çok bir kuruluş olması nedeniyle dışarıda satışını gerçekleştirdiği ürünlerinden vergi alınmadığını belirttiler.

Yazılarında bu konuyu ele alan yazarlar, söz konusu durumun büyük bir vergi kaçakçılığı olduğunu ve Apple’ın bir an önce bütün gelirleri için Amerikan hukümetine vergi ödemesi gerektiğini belirttiler. Bu haberler kulağına çalınan Tim Cook ise yazılanlara oldukça kızmış görünüyor. Tim Cook ABD CBS kanalında Charlie Rose’un sunuculuğunu yaptığı 60 Minutes’a katıldı ve şirket için yapılan bütün yorumlara cevap getirdi.
Tim Cook programda bu habercilere oldukça katı bir şekilde cevap vererek, “Biz ABD’da bulunan yasaları biliyoruz ve bu nedenle memleket dışındaki satışlarımızın gelirini memleket dışında bırakıyoruz. Eğer parayı buraya getirseydik, o vakit Amerikan hükümeti paranın %40’ını vergi olarak alacaktı. Biz bunu ancak ABD’da bulunan vergi yasası değiştiği vakit yaparız” şeklide açıklamalarda bulundu.

Bununla beraber Tim Cook ve Apple için eleştirilerde bulunan habercilere, “Apple bu ülkede en çok vergi ödeyen müessese. Gelirimizin ne kadarını ülkeye getirdiğimize onlar karışamaz, yaptığımız her şey yasal” şeklinde yanıt verdi.

Amerika’da bulunan vergilendirme sisteminden dolayı oldukça sıkıntı çektiklerini sık sık dile getiren Tim Cook, buna karşılık vergi ödemelerini tam olarak yaptıklarını ancak istemedikleri takdirde bütün kazançlarını ülkeye sokmayacaklarını dile getirdi. Yapılan finansal incelemelere göre Apple bütün kazancını ABD’ye sokmaya çalışırsa 59.2 milyar dolar vergi ödeyecek.

Hileciler Blizzard’a dava açıyor!