Türkiye Sabit Geniş Bant Hızları
Speedtest verilerine göre Türkiye’de 2016 yılının 2. ve 3. çeyreklerinde ortalama sabit genişbant indirme hızı 14,51 Mbps ve yükleme hızı da 4,04 Mbps düzeylerinde. Bu düzeyler indirme hızında 16,27 Mbps’den %10,8’lik bir düşüş ve yükleme hızında 4,75 Mbps’den %14,9’luk bir düşüş gösteriyor. Türkiye, küresel indirme hızı ortalamalarında Sri Lanka’nın altında ve Kıbrıs’ın üstünde 81. sırada yer alıyor. Ortalama yükleme hızında ise Türkiye, Pakistan’dan sonra küresel olarak 110. sırada yer alıyor.
OECD ülkeleri arasında Türkiye, toplam sabit genişbant aboneliklerinde 11. sırada, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Meksika ve Kanada gibi ülkelerin hemen ardında bulunuyor ve genişbant kullanım yaygınlığında da 34. sırada. 2015 yılının 4. çeyreği itibariyle Türkiye’de 100 kişi başına 12,27 abonelik düşüyordu. Bu, Meksika hariç (100 kişi başına 12,05 abonelik), tüm OECD ülkeleri arasındaki en düşük genişbant kullanım yaygınlığı oranı. Türkiye’de çok sayıda İSS arasında sağlıklı bir rekabet bulunsa da, unutmamak gerekiyor ki Türkiye’deki ortalama hane halkı (hane başına 3,6 kişi),Meksika hariç tüm OECD ülkelerinden daha büyük. Bunu hane başına 3,1 kişiyle İsrail izliyor. Türkiye’deki düşük kullanım yaygınlık oranı bununla açıklanabilir, zira tek bir abonelik, daha küçük hanelere sahip bir ülkeye göre daha fazla kişiyi kapsıyor.
Türkiye’deki en büyük İSS’ler Türk Telekom (kısmen devlete ait, 2015’in 4. çeyreğinin sonu itibariyle aboneliklerin %71,8’ini kapsıyor), Turkcell Superonline (%17,6), D-Smart (%3,9), Vodafone (%3,1) ve TurkNet (%2,0).
Türkiye’nin büyük ölçüde kullandığı DSL 100 kişi başına 9,2 aboneliği kapsıyor ve fiber üzerinden sağlanan sabit genişbant abonelikleri (100 kişi başına 2,2), kablo üzerinden sağlananların (100 başına 0,8) iki katı düzeyinde. Türkiye’nin fiber optik ağları genişletmeye yönelik yatırımları, 2014 ile 2015 yılları arasında neredeyse %15 büyüyen fiber abonelikleriyle kendini gösteriyor. 2015’in 4. çeyreği itibariyle Türkiye’deki genişbant hizmetlerinin %17,6’sı fiber üzerinden sağlanıyordu. Bu Lüksemburg, Hollanda, ABD, Avustralya ve Kanada dahil olmak üzere birçok gelişmiş ülkeden daha yüksek bir oran.
Türk Telekom Ortak Altyapı Şirketine Katılmadı
2016 yılının Temmuz ayında, Türk İSS’lerinden Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat Kablo ve Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Türkiye’nin sabit genişbant ağını geliştirmek için ortak bir girişim duyurusu yaptı. Türk Telekom’un, 2016 yılının Mart ayı itibariyle 132.000 mil fiber döşeyerek fiber ağlarını genişletmesine ve önümüzdeki üç yıl içinde de 3,5 milyar dolar (12,1 milyar lira) yatırım yapması beklenmesine rağmen, şirket altyapı paylaşımına yönelik taleplere cevap vermemiş durumda.
Bu ortak girişim, Türk Telekom’un altyapı hakimiyetine ve altyapısını kullanan rakiplerine uyguladığı ücretleri belirlemesine karşı bir hamle olarak görülebilir. Ortak girişimin üyeleri, Türk telekomünikasyon piyasasının %55’ini oluşturuyor ve birlikte Türkiye’nin internet altyapısını geliştirmeye yönelik yatırımlar yapmayı planlıyor. Fiber donanım yüksek maliyetler getiriyor, ki zaten bu da birçok ülkenin fibere geçişi geciktirmesi veya bundan kaçınmasının temel nedeni. Bu ortak girişimin mükerrer çalışmaları önleyerek üyelerine 12,6 milyon ABD doları (43,7 milyar lira) tasarruf sağlaması bekleniyor. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, grubun hedefinin eve kadar fiber (FTTH) hizmetlerini 21 milyon haneye daha ulaştırmak olduğunu söyledi. Ortak girişimdeki en büyük İSS olan Turkcell, tek başına 2016 yılının Temmuz ayı itibariyle 2,5 milyon haneye fiber hizmetlerini ulaştıracak altyapıya sahipti. Ulaştırma bakanı fiber konusunda olumlu açıklamalar yapmış olmasına rağmen, hükümetin Türk Telekom’u rakiplerine erişim sağlamaya itecek uygulamalara yönelip yönelmeyeceği net değil.’