Farenizin sahtekarlık yapmasına izin vermeyin. Güvenlik uzmanları, fare hareket simülatörlerinin uzaktan çalışanları ve işverenlerini hedef alan bir siber tehdit olabileceği konusunda uyarıyor.
Hibrit ve uzaktan çalışma biçimlerinin ortaya çıkmasıyla popülerlik kazanan bu cihazlar, kötü amaçlı yazılım içerebiliyor. Simülatörler ilk başta zararsız ve kullanışlı görünse de bilinmeyen kaynaklardan ve satıcılardan temin edilebiliyor ve cihaz güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturarak hem çalışanın hem de çalıştıkları kurumun verilerini tehlikeye atabiliyor.
Mouse jigglers olarak da bilinen bu cihazlar, kişinin bilgisayarda çalıştığı izlenimini yaratarak uyku moduna cihazın geçmesini engellemek ve kurumsal mesajlaşma programlarındaki durum göstergelerini çevrimiçi tutmak için tasarlanıyor. Bu cihazlar USB portlarına takılıyor ve ekrandaki fare hareketini simüle ediyor. 2024 yılı boyunca, güvenlik uzmanlarının ana B2B ve B2C çözümleri tarafından dünya çapında tespit edilen ve engellenen 3 milyar yerel tehdit mevcuttu.
Bunlar arasında çıkarılabilir USB sürücüler, CD’ler ve DVD’ler aracılığıyla yayılan veya başlangıçta açık olmayan biçimde bilgisayara giren kötü amaçlı yazılımlar (örneğin, karmaşık yükleyicilerdeki programlar, şifrelenmiş dosyalar vb.) da bulunuyordu. Türkiye’de Temmuz-Eylül 2024’te kullanıcıların %21,9’u bu tarz yerel tehditlerle karşılaştı.
Razer Blackwidow V4 oyuncu klavyesi inceleme