Satılık Deepfake: Yapay Zeka Çağının Güvenlik Endişeleri

deepfake

Son yıllarda yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi teknolojilerinin yaygın olarak benimsenmesi, tehdit aktörlerine saldırılarını gerçekleştirebilecekleri sofistike yeni araçlar sağlıyor. Bunlardan biri de insan benzeri doğal konuşma veya gerçek insanların fotoğraf ve video kopyalarını içeren deepfake ’ler.

Bu saldırıları oluşturmak için harcanan zaman ve çaba genellikle potansiyel ‘ödüllerinden’ daha ağır bassa da güvenlik uzmanları, şirketlerin ve tüketicilerin deepfake‘lerin gelecekte daha fazla endişe kaynağı olacağının farkında olmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

deepfake

Darknet pazarlarında deepfake oluşturma araçlarının ve hizmetlerinin yer aldığını tespit edildi. Bu hizmetler dolandırıcılık, şantaj ve gizli verilerin çalınması gibi çeşitli amaçlar için yapay zeka yardımıyla video oluşturma imkanı sunuyor. Güvenlik uzmanlarının tahminlerine göre, bir dakikalık deepfake video 300 dolar gibi düşük bir fiyata satın alınabiliyor.

İnternet kullanıcıları arasında dijital okuryazarlık konusunda önemli bir uçurum olduğu konusunda da endişeler var. Yakın zamanda yapılan İş Dijitalleşme Anketine göre Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesinde ankete katılan çalışanların %51’i bir deepfake’i gerçek bir görüntüden ayırt edebileceklerini söyledi. Yapılan testte ise yalnızca %25’i gerçek bir görüntüyü yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir görüntüden ayırt edebildi2. Kimlik avı ve diğer sosyal mühendislik saldırılarının birincil hedeflerinin genellikle çalışanlar olduğu düşünüldüğünde, bu durum kurumların risk altında olması demek.

Örneğin, siber suçlular CEO’nun bir banka havalesi talep ettiği veya ödemeyi onayladığı sahte bir video oluşturabilir ve bu video şirket varlıklarını çalmak için kullanılabilir. Bireylerden para ya da bilgi sızdırmak için kullanılabilecek tehlikeye atıcı videolar ya da görüntüler oluşturulabilir.

ChatGPT Artık Hesap Açmadan Kullanılabiliyor