Samsung, taşınabilir cihazlara LPDDR5 RAM bellekler ile geliyor

LPDDR5

Yakın gelecekte akıllı telefonlar RAM bellek konusunda çok daha iyi bir konumda olacaklar. Güney Koreli teknoloji devi Samsung, şimdiden LPDDR5 RAM bellek konusunda tasarıma başladı.

Bellek teknolojilerinde yenilikler konusunda pek çok çalışma yapan Samsung, bu konuda sağlam adımlar atmaya başladı. Firma daha önce GDDR6 ve DDR5 bellekler konusunda önemli adım yakalarken, şimdi de LPDDR5 RAM bellek konusunda geliştirme işlemini tamamladı.

Daha çok taşınabilir cihazlara ve otomotiv sektörüne hizmet etmesi için geliştirilen 10nm sürecindeki LPDDR5 RAM bellekler önceki nesil olan LPDDR4X RAM belleklere göre enerji ve performans konusunda daha avantajlı bir yapıdan oluşuyor.

LPDDR5 RAM bellek nedir?

Yeni geliştirilmiş olan bellek prototipi 8Gb kapasiteden meydana geliyor. 6400Mb/s veri aktarım hızlarına çıkabilen bellek 1.1 seviyesinde çalışabiliyor. 1.05V seviyesine inildiğinde ise aktarım hızı 5500Mb/s olarak ölçülmüş durumda. LPDDR4X belleklerde hız 4266Mb/s olarak ölçülüyordu. Yine yeni bellek serisi bekleme modunda yarı yarıya daha az enerji harcayarak bu konuda da olumlu sonuçlar elde ediyor.

LPDDR5

Bu özelliklerin yanında yeni bellek  uygulama durumuna göre işlemcisinin hızına ve voltajını değiştirebiliyor. Toplam olarak yüzde 30 civarında bir verimlilik artışı yakalanmış durumda.

Yeni bellek serisinin ne zaman piyasaya sunulacağı konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor. Yapılan tahminlere göre en erken gelecek yıl sonu işaret ediliyor.

Ucuz Galaxy S10 modelinde merakla beklenen özellik yok!