Piller Niçin Zaman İçinde Güç Kaybediyor?

iPhone charge gasoline1

#İŞBİRLİĞİ

Bu kimyasal bozulma, katotun zamanla kimyasal değişiklikler nedeniyle bozulmaya uğraması anlamına geliyor. İyonlar, tekrar tekrar yüklenmesi ve boşaltılması aslında lityum maddesinin yapısını değiştirir ve ilerideki değişimleri daha zor hale getirir.

Plug adapter being connected to laptop computer

Tekrarlanan kimyasal reaksiyonlar, pilin içersindeki katotun üzerinde çözünmüş metal artıkları bırakır (bu, anotta daha az meydana gelir). Pillerini içerisinde bulunan elektrolitler de bozulmaya eğilimlidir, zamanla katot üzerinde oksitlenerek iyonların yolunu tıkarlar.

Bütün bunların yanında, aslında en değerli elektronik eşyalarımızın bile ömrü oldukça kısa. Kullanıcılar yaklaşık iki senede bir kere telefonlarını yenisiyle değiştiriyorlar.

İki sene önce satın aldığınız bir telefon şu an hala çalışıyor olabilir ama pilinin ilk günkü kadar güçlü olmadığına emin olabilirsiniz ve hatta şarjının çok daha hızlı tükendiğini fark ediyor olmalısınız. İşte bu nedenle pil ömrü çok ciddi bir konu. Kullanıcılar, bir cihaz satın alırken mümkün olduğunca büyük kapasiteli pil alırsa, pilin tüm kapasitesini kaybetme süresi de uzayacak, yani cihazın ömrü uzayacaktır. Bilim insanları henüz bu soruna kalıcı bir çözüm bulabilmiş değil. Mobil cihazların gücü tükenen piller nedeniyle ömrünün kısalmaması için kullanıcılara yapılan en sık tavsiyle, bir telefon, müzik çalar, dizüstü bilgisayarın pilinin rahatsız edici boyutta güçten düşmesi durumunda, yeni bir pil satın almalarıdır. Böylece, söz konusu elektronik cihazın modeline ait yedek parçalar piyasadan çekilmeden, yeni bir pille cihazınızı dört-beş sene daha kullanma fırsatı yakalarsınız.