Paniğe Gerek Yok! Terminatörler Daha Yürümeyi Beceremiyor!

terminator 3 2003 50 g1

İnsanoğlunun robotlar konusundaki büyük korkularını kullanan filmlerin daima büyük gişe başarıları yakalaması bir tesadüf değil. Robotların dünyayı istila ettiği, insanları kesip biçtiği filmler ve öyküler aslında insanların bilinçaltındaki en büyük korkunun sinema perdesindeki yansımasından başka bir şey değil.

terminator-3-2003-50-g[1]

Matrix ve Terminator serileriyle zirveye çıkan bu korkunun ardından ünlü fizikçi Stephen Hawking’in de yapay zeka ve robot çalışmalarının ileride insanlığın sonunu getirebileceği konusunda uyarı yapması, konunun ciddiyetini gösteriyor.

Hafta sonu, ABD’de Pentagon’un askeri araştırmalar yapan birimi DARPA tarafından düzenlenen ve dünyanın en büyük robot üreticilerini davet etttiği 3,5 milyon dolarlık robot yarışması da bu korkuyu yeniden gündeme getirmişti.

DARPA’nın amacı, insanların ulaşmasının zor olduğu alanlarda robotlar vasıtsıyla operasyon yapmak olduğu için, deprem, yangın, nükleer felaket gibi anlarda hizmet yapabilecek doğru robot tasarımını arayan yarışmada Güney Koreli bir robot şirketi birinci olarak 3,5 milyon doları kaptı. Ancak yarışma sırasında gördüklerimiz, Terminator’ün gerçek olacağı konusundaki korkularımız için henüz erken olduğunu da gösterdi zira, milyon dolarlık dev robotlardan birinin, bir kapıyı açarak odadan içeri girmesi gerekirken, kapıya dokunduğu anda tepetaklak olup yere düşmesi, tüm internette alay konusu oldu. Diğerleri de düz yolda yürümeyi bile başaramadılar ve elendiler.

Dolayısıyla, şu haliyle robotların Terminatorculuk oynaması pek mümkün görünmüyor zira kapılardan bile zar zor geçebilen bugünün robotları insanların yardımıyla ancak yürümeyi başarıyorlar. Yine de, bu hızla gelişmeye devam ederlerse, 50 yıl sonra Terminator’lerin gerçek olmayacağını kimse iddia edemez.

İşte DARPA yarışmasındaki robotların komik halleri! Terminatör filmindeki korkunç robotlara pek benzemiyorlar, değil mi?

 

 

Bir Zamanlar Bu Teknolojiler Vardı