Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Aralık 2018 raporunu yayınladı!

ODD

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) birkaç gün rötarlı da olsa geçtiğimiz günlerde Aralık 2018’e ait perakende satış, model dökümleri ve pazar değerlendirme raporlarını yayınladı. İşte o raporlara ait detaylar.  

Türkiye’deki otomotiv sektörü dalgalı döviz kurunun, artan faiz oranlarının ve daha nice zorlukların hakim olduğu oldukça çetin pazar koşullarında geçtiğimiz yıl büyük bir sınav verdi. Aralık ayını da ÖTV-KDV indirimleri, hurda teşviki, markaların kotalarını doldurmak amacıyla yaptığı yıl sonu kampanyaları ve % 0 faiz faizle 12 aya varan vadelerle verilen taşıt kredileri sayesinde atlatan sektör yılı bir şekilde kapatmayı başardı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği, birkaç gün gecikmeli de olsa yılın ilk haftasında Aralık ayına ait raporlarını ve değerlendirmelerini resmi internet sitesinde yayınladı. Raporlara ilk baktığımızda sektörün ortalama giden Aralık ayı satışlarıyla bazı yabancı menşeli analiz şirketlerinin yıllık satış tahminlerini ucundan kıyısından karşılamayı ve belki de bir tık üstüne çıkmayı başardığını görüyoruz.

İngiltere merkezli analiz şirketi LMC Automotive, Aralık ayı da eklendiğinde 2018’de Türkiye’de toplamda 610.000 sıfır binek ve hafif ticari taşıt satılacağını söylemişti. Aslında pek de yanılmadı.

Aralık ayında ülkemizde satılan 60.843’ü binek ve 16.863’ü hafif ticari taşıt olmak üzere toplamda 77.706 sıfır araç satıldı. Ortalama kabul edebileceğimiz bu satış rakamlarıyla Ocak-Aralık dönemi satışları toplamda 620.937’e ulaştı. Geçtiğimiz yılda yani 2017 Aralık döneminde pazarda 99.694’ü binek ve 36.546’sı hafif ticari olmak üzere toplamda 136.240 sıfır araç satılmıştı. Bu rakamlar göz önüne alındığında Aralık 2018 döneminde geçtiğimiz yılın aynı döneminde göre aylık bazda pazarın %43 daraldığını görüyoruz.

Yılın ilk günlerinde olmamız sebebiyle ve sektörün üzerinde uzun süredir dolaşan kara bulutlara yenilerini eklememek adına değerlendirmemizde olabildiğince optimist davranmaya çalışıyoruz. Ancak nereden bakarsak bakalım durum pek de iç açıcı görünmüyor gibi. Bir de duruma genel çerçeveden bakalım.

ODD verileri Türkiye’deki otomobil ve hafif ticari araç pazarının 2018 yılında %35 daraldığını gösteriyor!

Geçtiğimiz yıla ait Otomotiv Distribütörleri Derneği raporları bizlere 2017 yılında Ocak-Aralık döneminde ülkemizde 722.759 binek taşıt satıldığını gösteriyor. 2018’de ise bu rakam % 33’lük bir düşüşle 486.321’e gerilemiş bulunuyor. Hafif ticari araç satışlarında ise durum biraz daha kötü. 2018 genelinde ülkemizdeki sıfır hafif ticari araç satışlarının % 42’lik keskin bir düşüşle 134.616’a gerilediği görülüyor. Bu rakam 2017 yılının aynı dönem raporlarında ise 233.435 olarak yer alıyor.

Otomotiv devleri Türkiye’deki ekonomik sıkıntılardan etkilendi!

Toparlayacak olursak, 2018 yılı genelinde binek otomobil satışları %33, hafif ticari araç satışları ise %42 oranında düştü. Bu ciddi düşüş, yıl genelinde pazarın % 35 daralmasıyla sonuçlandı. Sonuç itibariyle Türkiye’de 2018 yılı boyunca toplamda 620.937 sıfır binek ve hafif ticari araç satıldı. 2017 yılında ise toplamda 956.194 sıfır araç satışı gerçekleşmişti. Bu veriler bizlere Türkiye’deki binek ve hafif ticari araç pazarının bir yıl gibi kısa bir sürede 1/3 daraldığını gösteriyor.

İşin kötü yanı birçok analiz şirketi içinde bulunduğumuz 2019 yılında bu daralmanın giderek hızlanacağını söylüyor. Yıllık satış toplamının 450.000’lere kadar gerileyeceğini düşeceğine işaret eden analizlerin sayısı hiç de az değil. Böyle bir düşüş geride bıraktığımız son iki yıla göre pazarın %53 daralması demek. Bu sektör adına tam bir felaket olur. Ancak analiz şirketlerinin aksine biz yine de optimist davranmaya devam edelim.

Ekim ayının son gününde gelen ve 31 Aralık gecesi bitmesi beklenen ÖTV ve KDV indirimlerinin yılın ilk üç ayında da devam edeceği açıklandı. Büyük ihtimal yıl boyunca birkaç üç ay daha uzatılacak. Yılın ilerleyen döneminde biraz daha inmesi beklenen faiz oranları ile birlikte otomotiv devleri de kampanya sürecine girerse sektör bu yılı da mümkün olan en iyi rakamlarla kapatır diye tahmin ediyoruz.

ODD
Bursa’da bulunan Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları’nda üretilen YERLİ ÜRETİM Renault Megane