Microsoft Pluton işlemcisi duyuruldu

Microsoft Surface Pro X (2020)

Microsoft, PC’leri koruyacak olan yeni işlemcisi Microsoft Pluton ile karşımıza çıktı. Apple T2’ye bu çip rakip olacak gibi görünüyor.

Microsoft, bugün ilginç bir duyuru yaptı. Microsoft, AMD, Intel ve Qualcomm ile birlikte, Windows PC’lerin geleceği için ortak bir vizyonunu açıklamadı. Microsoft’un belirttiği gibi, Microsoft Pluton adlı yeni güvenlik işlemcisi, siber saldırı vektörlerinin tüm sınıflarını ortadan kaldırarak Windows PC’lerde daha güçlü donanım ve yazılım entegrasyonu sağlamak için tasarlanmış.

Pluton işlemci, fiziksel saldırıları önleme becerisini geliştirmek için geliştirilmiş ve kimlik bilgilerinin ve şifreleme anahtarlarının çalınmasını önlemek, donanım ve yazılım denetimi ve sistem bütünlüğü denetimleri sağlayacak.

Apple çok ucuz telefon üretecek işte detaylar

Bu çipten buluta koruma teknolojisi, Xbox ve Azure Sphere’e öncülük etti. Microsoft sözcüsü; “Bu devrim niteliğindeki güvenlik işlemcisi tasarımı, saldırganların işletim sisteminin altına saklanmasını önemli ölçüde daha zor hale getirecek. Fiziksel saldırılara karşı koruma, kimlik bilgilerinin ve şifreleme anahtarının çalınmasını önleme becerimizi iyileştirmek ve yazılım hatalarından kurtarma yeteneği sağlayacak.” ifadesini kullandı.

Sistemin bütünlüğünü onaylayan anahtarları ve parametreleri güvenli bir şekilde depolamak için artık yaygın olarak kullanılan TPM’lerden farklı olacak. Böylece, Pluton’un tasarımı CPU ile TPM arasındaki iletişim kanalına saldırı olasılığını ortadan kaldırılacak. Pluton mimarisine sahip Windows bilgisayarlar başlangıçta TPM’yi taklit ederek mevcut TPM ve API spesifikasyonlarıyla uyumluluğu sağlayacak.

Microsoft Pluton

Pluton güvenlik işlemcisi, kimlik bilgilerini, kullanıcı kimliklerini, şifreleme anahtarlarını ve kişisel verileri korumak için AMD, Intel ve Qualcomm’un gelecekteki çözümlerinde görünecek.