Lionhead Efsanesi Nasıl Harcandı?

Fable Legends

Microsoft Studios Avrupa stüdyolarının yaptığı resmi açıklama ile Fable’ın efsanevi yaratıcısı Lionhead Studios kapatıldı. Peki bu garip kararın arkasında neler var?

Bir stüdyonun kapatılması, bir yaratıcı ekibe “sus denilmesi”, oyun dünyasında daima trajiktir. Ne var ki dahice kurguları ve çok beğenilen oyunları ile Lionhead Studios’un tasfiye edilmesi pek çok deprem ve artçı sarsıntıya neden oldu.

2006 yılına geri dönelim. Lionhead Studios, Microsoft ile pek çok işbirliği yapmış başarılı bir üreticiydi. Fable ve Fable 2, bu stüdyo tarafından tasarlanmış ve yalnızca ve yalnızca Microsoft platformları Xbox ve PC için raflardaki yerini almıştı.

2006’da Microsoft, İngiliz Lionhead Studios’u, birkaç yüz milyon dolarlık anlaşma ile satın alıp, çoğunluk hissesine kavuştu.

Lionhead studios

İngiliz yapımcı tarafından geliştirilen Fable 3, her ne kadar, satış rakamları açısından öncülerinin bir tık gerisinde kalsa da, eleştirmenlerden tam not almayı bildi.

Peki İngiliz hayal gücü canavarlarının sonu nasıl geldi? Öncelikle Black and White serisi, üçüncü oyuna yetecek satış rakamlarına ulaşamayarak beklentilerin gerisinde kaldı. Yani oyun otoritelerin gözdesi olmak Microsoft’a kar sağlamadı.

2011 yılında Xbox 360 ve PC için satışa sunulan Fable 3, tüm otoritelerden tam not alsa da, milyon sınırının altında kalan rakamlarıyla, İngiliz yapımcıya zor günler yaşattı.

Sonunda Microsot Studios, zarar etmese de, kar etmeyeceğini öngörüp, stüdyoyu kapatma kararı aldı. Açıkça belirtmemiz gerekirse bu tam bir hayal kırıklığıydı zira Lionhead Studios, ayakta duran son efsanelerden biriydi.