Kickstarter batıyor olabilir mi?

kickstarter batıyor

Topluluk fonlaması alanındaki en güçlü platformlardan biri olan Kickstarter Covid-19 nedeniyle zor günler yaşıyor. 

Açıklanan rakamlara göre, geçen yıla oranla proje sayısı %35 azalan Kickstarter batıyor olabilir mi? Kicstarter’ın CEO’su Aziz Hasan şirket çalışanlarına gönderdiği mektupta işlerin hiç iyi gitmediğini duyurdu. Bu memo aynı zamanda, Kickstarter’ın işten çıkarmalara başlayacağının habercisi olarak kabul edildi.

Kickstarter batıyor ama rakipleri hala ayakta

Bir yıl içinde fon toplayan proje sayısında %35 düşüş yaşayan Kickstarter, bu düşüşün geri döneceğine dair umutlarını da kaybetmiş durumda.

Şirketin yöneticilerinin, çalışanların sendikalarıyla görüşerek, olası işten çıkarma şartları için pazarlığa oturduğu da vurgulanıyor. Öyle görünüyor ki, Kickstarter bu krizi, uzun zamandır çok şişen çalışan sayısını azaltmak için bir fırsat olarak da kullanmak istiyor olabilir.

Apple Güney Kore mağazalarını açmaya hazırlanıyor

Kicstarter, yeni başlayacak projelere her yıl milyarlarca dolarlık fon toplayarak pek çok farklı ve “cesur” ürünün piyasaya çıkmasını sağlıyor. Bu ürünlerin arasında video oyunları, kitaplar, teknolojik cihazlar, mobilya ve aksesuarlar, masa üstü oyunları, sanat eserleri, web siteleri de yer alıyor.

Kickstarter yöneticileri, Covid-19 nedeniyle, bir araya gelemeyen ve evden çalışmak zorunda olan ekiplerin, proje ortaya çıkaramadığının altını çiziyor. Pek çok projenin uzaktan çalışarak üretilemeyeceğini, dolayısıyla pandemi bitene kadar bu projelerin ertelendiğini hatırlatıyor.

kickstarter batıyor

Öte yandan Kickstarter piyasada rakipsiz değil Indiegogo veya Patreon gibi başka platformlar da projelere fon sağlıyor. Hatta Chris Roberts/StarCitizen gibi isimlerin, Kickstarter’da başlattıkları fonlama projelerini kendi web sitelerine taşıyarak bağışları aracısız topladıkları biliniyor.

Bu projede bağış miktarı ise yüz milyon dolarları geçerek benzer projeler geliştirmek isteyenlere örnek olmuştu.

Kickstarter bu konuda karamsam konuşuyor ancak, bakalım, pandemi ortadan kalktıktan sonra topluluk fonlamalarına olan ilgi yeniden yükselecek mi?