Sergey Lozhkin, Kaspersky Lab Kıdemli güvenlik araştırmacısı: Bilgisayar korsanları hakkında şimdiye kadar yapılan tüm filmler bir uzmanın bakış açısından saçma ve komikti. Ekranda akan anlaşılmaz simgeler, üç boyutlu göz alıcı şemalar ve çeşitli görsel korsanlık efektleri… Bunların hepsi sıradan insanlar için cazip olabilir ancak gerçekte ne olduğundan haberi olan bir güvenlik uzmanını sadece gülümsetebilir. Ancak “Mr. Robot” tv dizisinde her şey şaşırtıcı bir şekilde gerçekçi betimlenmiş. Yazılım, yöntemler, komutlar… hemen her şey gerçek hayatta olduğu gibi. Açık bir şekilde naif sahneler yok. Tabi ki yine de ana karakter ağları ve bilgileri aşırı derecede basit bir şekilde ele geçiriyor; gerçekte bu çok daha uzun zaman alır. Ve belki de bu derece etkileyici bir şirketin siber savunması da biraz fazla zayıf; bu ölçekte bir şirkete DDoS saldırısı düzenlemek veya ağını ele geçirmek o kadar da kolay değildir.
Aleks Gostev, Kaspersky Lab Baş güvenlik uzmanı: Şimdilik dizide DDoS saldırıları fazla sık görülmekle birlikte gerçekte bunu düşük becerili siber suçlular kullanır. Şirketlerin ağlarına sızmak isteyen gerçek uzmanlar çok fazla DDoS düşkünü değildir.
Sergey Lozhkin: Dizinin hedef izleyicisi için Tor, DDoS saldırısı ve benzeri terimler oldukça tanıdıktır. Sonuç olarak bu diziyle ilgilenenler genellikle gelişmiş kullanıcılardır.
Aleks Gostev: Ancak yine de geniş bir kitle için terimlerin o kadar da önemli olmadığını unutmayın. Doktorlar hakkında herhangi bir dizi, örneğin “House, M.D.”yi düşünün. Diziyi izleyen kaç kişi lupus veya entübasyonun ne olduğunu biliyor ki? Terimler popülerliği ve izlenebilirliği etkilemez.
Sergey Lozhkin: Sosyal ağlardan veri toplama bazı saldırılarda, örneğin sosyal mühendislikte oldukça kullanışlı olabilir. Bu tür bilgilere sahip olan biri, bir kişinin toplumsal ve psikolojik bir portresini çıkarabilir ve kurbanın ilgi alanlarını temel alarak şüphe uyandırmayacak zararlı bir eklentiyle birlikte bir mesaj gönderebilir.
Aleks Gostev: Amerikan güvenlik sisteminin sosyal ağlardaki verilere ne kadar bağımlı olduğunu gözler önüne seren Edward Snowden’ın materyallerini hatırlayın. Sanal olarak, bir kişi hakkındaki bu tür bilgiler devlet için son derece önemlidir.
Sergey Lozhkin: Muhtemelen bilgisayar korsanlığı alt kültürünün hiç bir kendine özgü niteliği yoktur. Gerçek bir bilgisayar korsanı herhangi tarza sahip olabilir, herhangi bir müzik türünü seviyor olabilir. Modern bilgisayar korsanları genellikle parayla ilgilendikleri için çevrelerinde romantizmin herhangi bir biçimi çok zor görülür; boş pizza kutuları, bir sürü bilgisayar bulunan karanlık odalar vs. Yine de idealist bilgisayar korsanlarını etrafında birleştiren yegane olgu globalizm karşıtlığıdır.
Sergey Lozhkin: Bu, kimin saldırdığına bağlıdır. Sıradan bir holigan veya bir yeni yetmenin güvenliği tam anlamıyla sağlanmış bir ağı ele geçirmesi son derece zordur. “Anonymous” ve bizim adlandırdığımız şekilde diğer hacktivistler, o kadar da profesyonel olmadıklarından korkutucu değillerdir. Bu gibi gruplar üyelerinin çokluğuyla başarılı olurlar ancak bunların arasında gerçekten zorlu olanlar ve becerili uzmanlar oldukça azdır. Bir saldırı siber paralı askerler veya ulusal gizli servisler tarafından gerçekleştiriliyorsa, sonuç büyük olasılıkla lehlerine olur.
Aleks Gostev: Birçok İnternet sisteminin güvenliği gerçekten de zayıftır veya yanlış güvenlik ilkelerine dayanmaktadır. Finans piyasalarını veya taşıma altyapılarını kapatabilecek siber saldırılar oldukça uygulanabilir görünmektedir. Dahası, buna benzer bazı vakalar (şimdiye kadar ciddi bir etki yaratamayan) gerçekleşmiştir. En kötüsünü düşünmek gerekirse, buharlı makineler ve atların çağına geri dönebiliriz.
Oyun görünümünde kimlik hırsızı sahte kovboya dikkat