Kablosuz Bağlantı Teknolojisi İnterneti Ucuzlatacak

w

Kablosuz internet kullanımı Wireless her yerde en çok tercih edilen bağlantı yoludur. Sınırlı alanlarda sağlanan bu teknoloji, daha geniş alanlarda kullanıma sunulmaya çalışılıyor. Böylece internet sağlayıcıları için alt yapı da kullanılan Fiber kablo aktarıcıları, maliyet olmaktan çıkacaktır.

Bu teknolojinin mümkün olması için Almanya’da Karlsruhe Institute of Technology çalışmalar yapıyor. Son yaptığı çalışmalarda kara hatlarının yerini tutacak olan kablosuz bağlantılarda 100 Gbps hız aşıldı. Bu hız dünya rekoru olarak tarihe geçti. Ar-Ge merkezinde yapılan çalışmalarda 20 metre uzaklıkta bulunan bir bilgisayara 100 Gbps hızında veri aktarımı yapmayı başardılar. Bu kablosuz veri teknolojisinde ulaşılan en yüksek hız ve mesafeyi ifade ediyor. Daha önce aynı enstitüde yapılan çalışmalar neticesinde 1 kilometre uzaklıkta bulunan bir bilgisayara 40 Gbps hızında veri yollanmıştı. Giderek yapılan çalışmalar neticesinde veri yollama hızı ve mesafesinin arttırılabileceği ve böylece internet hizmetlerinde kullanılan maliyetli alt yapı sistemlerinin tarih olabileceği düşünülüyor. Bu da her açıdan internet kullanımı için yarar sağlayacaktır. Öncelikle yüksek maliyetlerle döşenen kablo hizmetleri ortadan kalkacaktır. Bu da internetin daha ucuz şekilde kullanıcılara sunulması, ulaştırılması anlamına geliyor.

w

İnternetin tüm dünyada yaygınlaştırılmasını sağlayan projelere destek mahiyetinde olacak bu teknolojinin yaygınlaşması için henüz zaman var. Kablosuz teknoloji sabit bir kablo hattına sahip olmadığı için gelişime daha açık bir imkan sunuyor. Oysa ki kablolu bağlantılar eskidiğinden sürekli yenilenmeye ve bunun için de yüksek yatırımlara ihtiyaç duyuyor. Eğer kablosuz teknoloji kullanılmaya başlanırsa bu yatırımlar internet kullanımının gelişimine aktarılabilecek. Ancak bunun için de analizlerin yaptığı araştırmalar 7-8 sene gibi vakti işaret ediyor. Yapılan çalışmaların olgunlaşması ve gerekli onayların alınması için gereken süre uzun gibi gözükse de, daha kısa süre içerisinde bu teknolojiye geçilebilir.