Julian Assange: Beni al, onu bırak!

Assange AP img

Wikileaks sızıntıları ile ABD’nin milyonlarca sayfa gizli belgesini dünyaya açıklayan Julian Assange, ABD Başkanı Obama’ya yaptığı çağrıyla, Wikileaks sızıntıları nedeniyle tutuklu bulunan eski ordu mensubu Chelsea Manning’i affetmeleri halinde ABD’ye teslim olacağını açıkladı.

ABD ordusunda görevli bir er olan Chelsea Manning, Julian Assange’ın ele geçirdiği milyonlarca sayfa gizli belgeyi, görevli olduğu kurumun sunucularından çalarak Assange’a vermekle suçlanarak tutuklanmış ve 2010’dan bu yana tutuklu bulunuyor ve toplamda 35 yıl hapis cezası almış durumda. Yani, 2045 yılında hapisten çıkabilecek.

Ancak Assange’ın ABD’ye yaptığı teklifte büyük problemler var. Öncelikle, ABD’nin casus olarak nitlendirdiği iki kişisen birini serbest bırakıp diğerini tutuklaması yasaları açısından mümkün değil. ABD Başkanı’nın da bu olayda inisiyatif kullanması beklenmiyor.

Öte yandan ABD bu teklifi kabul etse bile Assange’ın şu anda saklandığı Ekvator’un Londre elçiliğinden çıkıp hava limanına gitmesi imkansız çünkü İsveç’te bir kadın, Assange’ın kendisine tecavüze kalkıştığı suçlamasıyla dava açmış durumda ve İsveç Assange’ı İngiltere’den resmen istiyor. Assange elçiliğin dışına adımını attığı anda tutuklanarak İsveç’e gönderilmek zorunda. Öte yandan, Wikileaks olayının patlak verdiği dönemde ortaya çıkan bu tecavüz iddiasının ardından Rusya, tecavüz iddiasında bulunan kadının daha önce ABD istihbarat örgütü CIA adına görev yapmış bir taşeron ajan olduğunu açıklamış ve söz konusu tecavüz iddialarının Assange’ı itibarsızlaştırmak için ABD tarafından tezgahlandığını iddia etmişti.

 

Adblock Plus kendi reklam ağını kuruyor