iOS 9’da yeni bir güvenlik krizi: Reklam engelleme uygulamaları

ios 9 reklam engelleme

iOS 9 işletim sistemiyle birlikte Apple’ın mobil cihazları reklam engelleme uygulamalarını destekler hale gelmişti. Ancak bu durumun bir güvenlik açığına sebep olduğu ortaya çıktı. Reklam engelleme uygulamalarını kullanıyorsanız, bu haberimizi dikkatle okuyun.

ios-9-reklam-engelleme

Apple, geçtiğimiz ay yeni mobil işletim sistemini destekleyen cihazlara yayınladı. Çok sayıda değişiklik içeren iOS 9’un en önemli özelliklerinden biri reklam engelleme uygulamalarına destek vermesi olmuştu. Reklam engelleme özelliği Android ve Windows Phone gibi diğer mobil platformlarda bulunmuyor.

iOS 9 güncellemesini yükleyerek, App Store üzerinden herhangi bir reklam engelleme uygulaması indiren kullanıcılar, Safari üzerinden internette gezinirken artık reklamları görmüyor. Yayıncıların tepkisini çeken bu durumun aynı zamanda bir güvenlik açığına sebep olduğu ortaya çıktı.

TechCrunch isimli internet sitesinde yayınlanan habere göre Apple, bazı reklam engelleme uygulamalarını, App Store’dan kaldırma kararı aldı. Bunun sebebi ise ciddi bir güvenlik açığı. Uygulamalar, reklam engelleyebilmek için iPhone, iPad ve iPod cihazların mobil veri trafiğini izliyor. Reklam için gelen trafikleri engelliyor. Ancak aynı zamanda reklamla ilgili olmayan mobil trafik de bu uygulamaların süzgecinden geçiyor. Dolayısıyla kişisel bilgiler, reklam engelleme uygulamalarının içerisinden geçerek tarayıcıya yansıtılıyor.

Reklam engelleme uygulamalarına verilen bu ayrıcalığı, bazı uygulama geliştiriciler kötü niyetli olarak kullanmaya başladı. Apple’ın bunu fark etmesi üzerine, bazı uygulamalar App Store’dan kaldırılmaya başlandı. Bu riskli durumdan etkilenmemek için, daima popüler, hatta mümkünse ücretli reklam engelleme uygulamalarını tercih etmenizi öneriyoruz. Hangi uygulamaların kötü niyetli olduğu açıklanmadı.

iOS cihazlar için 4 alternatif YouTube uygulaması!