iOS 9 incelemesi!

ios 9 cikis tarihi

#İŞBİRLİĞİ

Apple, 9 Eylül tarihindeki etkinliğinde iOS 9’un çıkış tarihini duyurdu ve geçtiğimiz günlerde iOS 9 tüm dünyada ve ülkemizde dağıtılmaya başlandı. Peki iOS 9 ile birlikte hangi yenilikler geldi? iOS 9 ile iOS 8 arasındaki farklar neler? Hepsi bu incelememizde.

ios-9-cikis-tarihi

Yeni iOS 9, 9 Eylül Çarşamba akşamı Türkiye saatiyle 20.00’da dağıtılmaya başlandı. Önceki sürüm olan iOS 8’e göre tasarımsal anlamda çok farklı olmayan iOS 9, benzer bir arayüzle bizleri karşılıyor. Apple bu sefer bir ilke imza attı ve farklı cihazların özelliklerine göre farklı iOS 9 sürümleri dağıttı. Örneğin iPhone 4s için özellikleri daha kırpılmış bir iOS 9 görürken, 2 GB RAM’e sahip iPad Air 2 için çoklu pencere özelliğine sahip bir iOS 9 ile karşılaşıyoruz. İncelememize başlamadan önce iOS 9’un hangi cihazlara geldiğini sizlerle paylaşalım.

ios-9-hangi-cihazlardaŞimdi iOS 9 ile gelen belli başlı özelliklerden bahsedebiliriz. iOS 9 ile çok sayıda irili ufaklı yenilik olduğunu belirtelim. Eğer bizim atladığımız bir özellik varsa, yorumlar bölümünde belirtebilirsiniz.

Siri ve Spotlight

iOS 9’da en büyük değişikliği Apple’ın sesli asistanı ve Spotight arama özelliklerinde görüyoruz. Apple Siri için artık “daha proaktif” tanımını kullanıyor. Yani Siri artık daha akıllı. Yapay zeka tarafında yapılan yenilikler Spotlight aramaları ile adeta entegre edilmiş. Ana ekranın solunda artık yeni bir sekme bizleri karşılıyor. Burada arama yapabiliyor, en sık görüştüğünüz kişileri ve en sık kullandığınız uygulamaları görüntüleyebiliyorsunuz. Siri, adeta arayüze giydirilmiş gibi. Artık Bu ekranda aynı zamanda yeni News uygulamasından son başlıkları görebilirsiniz.

siri-ve-spotlight

Apple News

Apple iOS 9 ile birlikte “News” isimli yeni uygulamasını kullanıma sundu. Apple News şimdilik Türkiye’de aktif değil. Ancak servis son derece tanıdık. RSS üzerinden çeşitli sitelerin içeriklerinin takibini yapabileceğimiz Apple News, iOS 9 arayüzüyle entegre çalışıyor. Ana ekranı sağa kaydırdığınızda soldaki yeni ekranda NEWS gelişmelerini görmek mümkün olacak.

apple-news

Apple Wallet ve Apple Pay

WWDC 15’te duyurulan Apple’ın kendine has ödeme sistemi Apple Pay, Wallet isimli uygulamayla birlikte sunulacak. Wallet isimli uygulama Passbook’un yerini alıyor. Apple Pay’in kontrolünü Wallet isimli uygulamanın içerisinden yapacağız. Apple Pay ilk olarak Ekim ayında ABD’de kullanıma sunulacak. Türkiye’ye ne zaman geleceği belirsiz.

apple-pay