İngiliz Otomobil Üreticisi Rolls-Royce İnsansız Gemi Tasarlıyor

İngiliz Otomobil Üreticisi Rolls Royce İnsansız Gemi Tasarlıyor

İngiliz lüks araba üreticisi Rolls-Royce Motor Cars, devriye, gözetleme, mayın tespiti ve filo taramaları yapabilen otonom gemi tasarlıyor.

İngiltere merkezli bir asırlık bu otomobil üreticisi, bildiğimiz gibi Dünya’nın en büyük yolcu uçağı üreticileri ve birçok ordunun hava kuvvetleri için güçlü motorlar üretiyor ve şirket şimdilerde insanız gemi tasarlıyor. Bu insansız gemi 60 m uzunluğunda ve 100 gün boyuncu karaya dönmeden görevlerini icra edebilirken 25 knot‘tan yüksek bir hızda seyir edebiliyor ve tek seferde 3500 deniz mili (yaklaşık 5500 km) yol katedebiliyor. Geliştirilen bu gemi ile geleneksel manuel operasyonlar otomatikleştirilecek, güvenlik artacak ve aynı zamanda yüksek maliyetler rafa kalkacak. Aslında insansız gemiler yeni bir gelişme değil. DARPA, denizaltıları sessizce izlemek için otonom bir gemi prototipi tasarlayarak inşa etti. Ve bunun sonucunda bu tarz gemilerin geleneksel gemilere göre önemli ölçüde verimli ve ucuz olduğunu gösterdi.

Ancak gemide insanlar olmadan, herhangi bir arıza durumunda fiziksel olarak müdahale edilemeyeceğinden, Rolls-Royce çözümlenemeyen bakım sorunlarını azaltmak için güç ve tahrik sistemlerinin güvenilirliğine öncelik verdiğini belirtti. Ayrıca geminin denizde kalma süresini uzatmak için güneş pillerini kullanacak.

Herhangi bir otonom geminin siber saldırılara karşı yeterli korumaya sahip olması gerekir. Rolls-Royce, bu tehditlere gelişen bilgisayar sistemleri ve sensör teknolojileri sayesinde geminin operasyonel görevlerini kesinti sağlanmadan yapabilecek yetenekte olduğunu belirtti.