IBM ve Sony 330 Terabayt Veriyi Avuç İçine Sığdırmayı Başardı

IBM ve Sony 330 Terabayt Veriyi Avuç İçine Sığdırmayı Başardı

İki teknoloji devi IBM ve Sony geliştirdikleri teknoloji ile 330 terabayt sıkıştırılmamış veriyi avuç içine sığabilecek kadar küçük bir manyetik banda sığdırdılar.

Yıllardır veri depolama çözümleri geliştiren Dünya teknoloji devleri IBM ve Sony‘deki bilim adamları ortak bir çalışmayla 330 terabaytlık sıkıştırılmamış veriyi kusursuz bir biçimde avuç içine sığan manyetik bant sürücüsüne depolamayı başardı ve bu manyetik bandın prototipini yaptı. Yapılan bu bant şu ana kadar eşi benzeri görülmemiş bir teknolojinin ürünü çünkü daha önce üretilen en yüksek hafızalı bant sadece 60 terabayt veri depolayabiliyordu. IBM ve Sony çalışmalarına inc(1 inc-6.4 cm) başına daha yoğun veri depolama amacı ile başlamıştı ve şuan 1 inc‘e 201 gigabayt veri depolanabiliyor.

Çok yüksek yoğunlukta kayıt yeteneğine sahip bu manyetik bant tamamen hayata geçirilirse veri depolama sorunu tarih olacak.

IBM’de görevli Araştırmacı Evangelos Eleftheriou, 1970‘lerdeki büyük boyutlarına rağmen sadece 1.4 mb veri alan geleneksel teyp kasetlerinden bugün veri depolamada gelinen noktaya değinerek “IBM‘in kazandığı bu başarı gelecekteki  sorunlarla mücadele edebilecek donanımda olduğu gösteriyor” dedi.