Bilindiği üzere Huawei yeni amiral gemisi modelleri Huawei P10 ve Huawei P10 Plus’ı geçtiğimiz gün tanıttı. Peki bu telefonlar gerçekten alınmaya değer mi? İşte detaylar.
Pazar günü Barselona’da start alan Mobil Dünya Kongresi kapsamında birçok akıllı telefon tanıtıldı ve tanıtılmaya da devam ediyor. Bu telefonlar arasında en çok merak edilenlerden birisi de Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei tarafından tanıtılan Huawei P10 ’du.
Huawei P10’daki genel beklenti, üst düzey özelliklere sahip bir telefonun global pazardaki ortalama fiyatın altında bir etikete sahip olması yönündeydi.
Bu beklentinin ana sebebi ise, Çin menşeili akıllı telefon üreticilerinin genel anlamda kar marjını düşük tutarak agresif bir fiyat politikasını benimsemiş olması.
Fakat Huawei, MWC’de açıkladığı fiyatlarla ziyaretçileri hayal kırıklığına uğrattı. Dilerseniz firma tarafından açıklanan fiyatları bir kez daha hatırlayalım.
Huawei P10 64GB; 649 Euro
Huawei P10 Plus 64GB; 699 Euro
Huawei P10 Plus 128GB; 799 Euro
Evet, Huawei’nin amiral gemisi olarak tanıttığı modeller fiyat bazında çok da makul görünmüyor. Peki Huawei P10 ya da Huawei P10 Plus gerçekten bu paralara değer mi?
İlk olarak yonga setine bakalım. Huawei P10, Çinli firmanın kendi ürettiği Kirin 960 yonga setini kullanıyor. Bu yonga seti ortaya çıkan bazı Geekbench testlerinde Snapdragon 820 ile başabaş bir performans göstermişti. Fakat yine de öyle çok üstün özelliklere sahip bir yonga seti değil. Özellikle Snapdragon 835’li telefonların raflardaki yerini almak için gün saydığı şu günlerde üst segment olduğunu söylemek bile doğru olmaz.
Biz yine de öyle olduğunu varsayalım. Huawei kendi ürettiği “üst segment” yonga seti Kirin 960’ı kullanıyor. Peki bu durum telefonun maliyetini düşürmez mi? Görüldüğü üzere pek de düşürmemiş. Ya da düşürse de bu kullanıcıya yansıtılmamış.
Evet, yonga seti tarafından RAM tarafına geçelim. Huawei P10’un RAM’i 4GB. Yani şu anda piyasadaki orta segment dediğimiz telefonlarda bile mevcut olan bir kapasite. Kısacası telefonun bu tarafta da “fiyatına değiyor” dedirtecek bir üstünlüğü yok.
Depolama ve benzeri özelliklerin de piyasadaki diğer modellerle hemen hemen aynı olduğunu söylemek mümkün. O yüzden bu kısma hiç girmeye bile gerek yok.
Kamera Tarafında da Değişen Birşey Yok
Son olarak değineceğimiz nokta ise Huawei’nin sık sık ön plana çıkarmaya çalıştığı LEICA logolu çift ana kamerası. Açıkçası Huawei’nin kamera özelliklerini göz önüne aldığımızda, bize çok yeni birşey vaat ettiğini söylemek de mümkün değil. Hatta birçok kamera karşılaştırmasında Huawei P10’un ne derece başarılı olacağı da büyük soru işareti.
Sonuç olarak toparlamak gerekirse, Huawei P10 fiyatına satın alınabilecek birçok alternatif mevcut. Bunlardan birisi de LG G6. Zira şu an duyurulan fiyatlar bazında LG G6’nın Huawei P10’a göre daha uygun bir fiyata sahip olduğu da gün gibi aşikar. Misal LG G6 için duyurulan fiyat 649 dolarken, P10 ise 649 euroluk fiyatıyla dikkat çekti.
Bir tarafta Snapdragon 821 yonga setine sahip bir telefon, diğer tarafta ise kendi üretimi Kirin 960 yonga setini kullanan Huawei.
Görülen o ki, Huawei global pazardaki gücünü arttırdıkça, aynı oranda fiyat politikasını da arttırıyor. Eğer Çinli üretici fiyat stratejisini yeniden düzenlemezse, HTC’nin başına gelen Huawei’nin başına da gelebilir.