Hava Trafik Kontrolünün Geleceği Twitch Tarzı Canı Yayın

Hava Trafik Kontrolünün Geleceği Twich Tarzı Canı Yayın

Uçarken nereye giderseniz gidin, ister iş seyahatine, ister tatile. Uçağınız kalkar ve aynı şekilde iner. Bizler farkında olmasak da bu aslında oldukça güç bir iştir. Bir havalimanı içerisinde bulunan hava kontrol kulesi içindeki hava trafik ve radar kontrolörleri bir gün içerisinde yüzlerce uçağın güvenli bir şekilde kalkmasını ve yere inmesi sağlarlar. Bunu yaparken çok dar bir çalışma ortamında gökyüzünü ve radarları sürekli takip etmek zorundadırlar. Onlarca yıldır işleyen bu sistem tarih olacak. Artık işler değişiyor. Yüzlerce kilometre uzaktan hava trafik kontrolü yapılabilecek.

Elveda, hava trafik kontrol kuleleri. Londra Şehir Havalimanı’na iniş ve kalkış yapan uçaklar 128 kilometre uzaklıktaki dijital merkezden yönlendirilecek.

Ocak 2020‘den itibaren, London City Havalimanı’ndaki ve dışındaki uçuşlar, hava kontrol kulesinden yönlendirilmeyecek. Artık Ulusal hava trafiği merkezi konumundaki Hampshire’den 128 kilometre uzaklıktaki Swanwick’deki NATS merkezden yönlendirilecek. NATS, Birleşik Krallık’taki hava trafiğini denetleyen bir kurum. Yeni sistemde, 14 HD kamera ve hava limanında 360 derecelik görüntü sağlayan iki adet pan-tilt-zoom kamera ile saniyede 300 ila 500 megabite canlı video akışı NATS merkezine gönderilecek. Kamera sistemleri havalimanına kurulacak olan 50 metre yükseliğindeki dijital kuleye kurulacak. Tüm hava alanının panoramik görüntüsü 14 HD ekran üzerinde gösterilecek.

NATS başkanı Steve Anderson “Bunu 10 ila 20 yıl önce yapamadık. Kamera teknolojisi henüz gelişmemişti ve kameralar yeterince güvenilir değildi.”

Rimac, 2018 Cenevre Motor Fuarın’da ikinci konsept elektrikli hypercar’ı sunacak