Görme Engelliler Kütüphanem ile Kitaplara Kavuşuyor

kmoo

#İŞBİRLİĞİ

Görme engelliler Kütüphanem uygulamasıyla binlerce kitaba kavuştu. Microsoft’un desteği ve Boğaziçi Üniversitesi’nin katkılarıyla hazırlanan uygulama nasıl çalışıyor?

Bilgisayar, akıllı telefon ve benzeri cihazların kullanımı artık lüks olmaktan çıkıp bir ihtiyaç haline geldi. Her yaştan ve her kesimden herkes günümüzde bir şekilde teknolojiyle temas halinde. İnsanların hayatlarını kolaylaştıran ve hızlandıran teknolojiler her geçen gün daha geniş kitlelere ulaşıyor. Bu gruba görme engelli insanlar da dahiller. Şimdi, görme engelliler Kütüphanem adlı yeni bir uygulama ile çok geniş bir imkana kavuştular.

Engellilerin teknolojiyi daha rahat kullanıp, hayatlarını kolaylaştıracak çözümler geliştirmek üzerine çalışan çok sayıda kişi ve kurum var. Microsoft da bu tip kurumların başında gelenlerden. Özellikle Microsoft Türkiye ekibinin bu yönde birçok çalışması bulunuyor. Microsoft Türkiye Erişilebilirlik Ekibi engellilerin sosyal, eğitim ve çalışma hayatlarını teknolojiyle değiştirme amacıyla çeşitli projeler yürütüyor. Bu projelerden biri ise görme engellilerin kitap dinlemelerini sağlayan Kütüphanem uygulaması.

Görme engelli yazılım geliştirme uzmanı Hasan Özdemir tarafından yazılan Kütüphanem uygulaması Microsoft Mağaza’da yerini aldı. Tamamen görme engellilerin ihtiyaçlarına göre geliştirilen uygulamanın testlerini de yine kendisi de görme engelli bir girişimci olan Duygu Karaman yaptı. Peki görme engelliler Kütüphanem uygulaması ile nelere kavuşuyor?