Google’dan Yeni Doodle

Bugün Google bir başka doodle ile bizi karşıladı. Léon Foucault, Dünya’nın kendi çevresinde dönmesinin etkisini gösteren bir düzenek olan Foucault sarkacı’nın mucidi ve aynı zamanda ışık hızının ilk hassas ölçümlerinden birini gerçekleştirmesi ile tanınıyor.

leon foucault doodle
leon foucault doodle

Parisli bir yayımcının oğlu olan Léon Foucault, eğitimini çoğunlukla evde aldı. Daha sonra tıp okumaya başlayan Léon Foucault kan görmeye dayanamadığı için tıpı bıraktı.Mikroskopik anatomi alanında üç yıl Alfred Donné’un asistanlığını yapan Léon Foucault, bir yandan A. H. L. Fizeau ile beraber güneş ışığının yoğunluğu üzerinde araştırmalara devam etti. Ayrıca Ay yüzeyindeki Foucault krateri de ismini Léon Foucault’dan alıyor.

Léon Foucault’un ışık hızı üstüne de önemli araştırmaları bulunmaktadır. Léon Foucault, 1850-1862 yılları arasında yaptığı çalışmalarda ışık hızının havada 298 bin km/saniye olduğunu buldu. Bu değerin günümüzdeki geçerli değerden farkı, yalnızca yüzde bir oranındadır.

1867’de Léon Foucault’da  felç belirtileri başladı. 1867’de 11 Şubat 1868’de ise hayatını kaybetti.

Google’ın Léon Foucault için hazırladığı özel doodle ise Foucault sarkacı şeklinde. Doodle’ın sağ tarafında bulunan butonlar ile sarkacı kontrol edebiliyorsunuz.