Google Uydu Görüntüleme Birimini Satıyor

s.aolcdn

Google’ın uydu görüntüleme birimi Terra Bella yalnızca Google Maps için değil, aynı zamanda çevre örgütleri için de çok önemli. Şimdi ise, satışa çıkmak mecburiyetinde.

Piyasa koşulları ve borsa, Google’ın alt birimlerini parçalamaya, gelir getirmeyen Ar-Ge bölümlerini dev şirketin bünyesinden ayrılmaya zorluyor. Google’ın da dahil olduğu Alphabet şirketinin CFO’su Ruth Porat, Google’ın uydu görüntüleme birimi olan Terra Bella’yı her an satışa çıkartabilir. Wall Street Journal ve Bloomberg tarafından bile getirilen bu duruma göre, uydu görüntüleme birimi Terra Bella rakip bir şirket olan Planet’e satılacak. Google bundan sonra haritalama verilerini başka şirketlerden doğrudan satın alacak.

Terra Bella hayatına Skybox Imaging olarka başlamış ve 2014 yılında Google tarafından 500 milyon dolar ile satın alınmıştı. Uydu görüntüleme birimi Terra Bella, dünya yörüngesine 7 adet uydu göndermiş ve gezegenimizin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekmişti. Bu fotoğraflar, Google Maps’i daha yüksek çözünürlüklü ve güncel fotoğraflar ile beslemenin haricinde üçüncü parti şirketlere de atılmıştı.

Buraaki sorun, Planet şirketinin Terra Bella’yı satın alacak kadar parasının olmaması. Tahminler, Planet’in Alphabet’e para haricinde hisse de vermesi koşulu ile ancak Terra Bella’yı albileceği yönünde.

Ancak Google, kar amacı gütmeyen çevre kuruluşlarına, özellikle erozyon ve ormansızlaştırma faaliyetlerini belirleyebilmeleri için harita verilerini ücretsiz olarak sunuyordu. Planet’in veya bir başka şirketin bu uygulamaya devam edip etmeyeceği belli değil. Bu da, özellikle çevre örgütleri için ciddi bir kayıp olabilir.

Bilgisayarların Kısa Tarihi