Google Stadia nedir? Nasıl kullanılır?

google stadia nedir 1

#İŞBİRLİĞİ

Google’ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı Stadia, oyun gündemine bomba gibi düştü. Peki Google Stadia nedir ve nasıl kullanılır? İşte bu sorunun yanıtı.

Teknolojinin gelişmesi hiç şüphesiz en çok oyun sektörünü etkiledi. Günümüzden bir 15 – 20 sene öncesine kadar oyunlardaki pikselleri sayarken, şimdilerde ise son derece gerçekçi grafiklere sahip oyunlarla karşılaşıyoruz. Muhtemelen bir sonraki nesilde çok daha muazzam görsellere sahip yapımlarla farklı bir dünyaya geçiş yapacağız.

Açık konuşmak gerekirse oyun sektörünün geleceğini kestirmek güç. Zira gelişen VR teknolojileri ile 5 – 10 yıl sonra nasıl bir oyun dinamizmi ile karşı karşıya kalacağımızı tahmin edemiyoruz.

Google Stadia video değerlendirmesi için tıklayın

Tam artık bundan fazlasını da yapamazlar derken, çıtanın bir tık daha yükseltildiğine tanıklık ediyoruz.

Peki önümüzdeki dönemde konsol sektörü bu gelişmelere nasıl ayak uyduracak?

google stadia nedir 3

Konsol kültürü yolun sonuna gelmiş olabilir mi?

Genel olarak oyun oynamak için güçlü bir konsol olmazsa olmazlar arasında yer alır. En azından bu durum şimdilik böyle. Şimdilik böyle diyoruz çünkü Google’ın yeni oyun servisi Stadia, sektörde köklü değişikliklere neden olabilir. Nasıl mı? Dilerseniz bu soruya yanıt vermeden önce Google Stadia nedir sorusunu yanıtlayalım.

Google Stadia, basit bir stream oyun servisi. Yani oyunları, dilediğiniz cihazla bulut üzerinden oynamanıza imkan sağlayan bir sistem.

Google’ın bu servisi sayesinde, elinizde çok güçlü bir cihaz olmasa bile muazzam grafiklere sahip oyunları rahatlıkla oynayabileceksiniz. Yani Google Stadia ile güçlü konsol ihtiyacı tamamen tarihe karışacak.

google stadia nedir 2

Google Stadia yeteri kadar güçlü mü?

Google Staida nedir sorusuna yanıt verdiğimize göre biraz cihazın özelliklerinden bahsedelim. Google Staida az öncede bahsettiğimiz gibi bir servis. Fakat bu servisin de sahip olduğu bir donanım tablosu mevcut. Google’ın yaptığı açıklamaya göre Stadia, 2.7 GHz hızında 32 bit CPU ve 16GB RAM’e sahip. Ayrıca bu sistemde 10.7 teraflopsluk bir GPU bulunuyor. Bu GPU’nun ne kadar hızlı olduğunu karşılaştırmak isteyenlere şunu belirtelim. Xbox One X 6 teraflops, PS4 Pro ise 4.2 teraflopsluk GPU gücüne sahip.

Dolayısıyla Google’ın yeni stream servisi şimdiki konsollardan çok daha güçlü. Muhtemelen yeni nesil konsollarla da eş değer bir seviyede olacaktır. Peki bu servisten yararlanmak için ihtiyacımız olan şey ne?

google stadia nedir

Tek ihtiyaç sağlam bir internet bağlantısı

Google Stadia’yı stabil bir şekilde kullanabilmek için ihtiyacınız olan tek şey sağlam bir internet bağlantısı. Malum o kadar veriyi ekranınıza anlık olarak aktarıp, gecikme olmadan oyun oynamanızı sağlayabilmek için sağlam ve hızlı bir internet hızına ihtiyaç duyuluyor.

Dolayısıyla özetlemek gerekirse, hali hazırda ülkemizdeki internet hizmetiyle Google Stadia’yı kullanmak hayli güç. Zaten Google da geçtiğimiz günlerde Stadia hizmetinin verileceği ülkeleri açıkladı. Nitekim Türkiye bu ülkeler arasında yer almıyor.

Durum her ne olursa olsun Stadia, oyun dünyasındaki dengeleri alt üst edecek bir sistem. Akıllı telefonlarla, tabletlerle, bilgisayarlarla kısacası ekrana sahip hemen hemen her cihazda konsol kalitesinde oyunlar oynamaya imkan veren bir sistem.

Açık konuşmak gerekirse böyle bir sistemin verimli bir şekilde kullanılması, konsol alışkanlığını kökten değiştirecektir.