Gmail şifrelenmemiş gönderiler için uyaracak!

gmail guvenlik

Güvenli İnternet Günü 2016 kapsamında Gmail bazı yeni özellikler duyurdu. Bundan böyle kullanıcılar şifrelenmemiş sunucular konusunda uyarılacak.

“Güvenli İnternet Günü 2016” kapsamında Google, yeni güvenlik özelliklerini duyurdu. Gmail’i ilgilendiren bu özellikler ile e-posta gönderip almak artık biraz daha güvenli hale geldi diyebiliriz. “Güvenli İnternet Günü 2016” için dün, Google Drive hesaplarının güvenlik kontrollerini yapan kullanıcılar 2 GB ücretsiz alan hediye edilmişti. Şimdi ise güvenlik iyileştirmeleri karşımıza çıktı.

İlk yenilik TLS şifreleme hakkında. Artık e-posta göndereceğiniz sunucu TLS güvenlik koşullarını desteklemiyorsa, Gmail arayüzünde e-posta yazılan satırda bu belirtilecek. Böylece olası güvenlik zafiyetlerinin önüne geçilmek isteniyor. Bu uygulama Gmail, Yahoo, Outlook ve Yandex gibi popüler e-posta servislerinde sorun olmayacaktır ancak özel e-posta adresleri ([email protected]) bu filtreye takılabilir. Bir kilit ikonu ile bu detayı görmek mümkün olacak. Nasıl çalışacağını aşağıdaki GIF dosyasından görebilirsiniz.gmail-tls

Bir diğer yenilik ise size gelen e-postalar ile ilgili. Size e-posta gönderen kişi ve kurumların sunucusu ve e-posta adresi doğrulanmamış ise, fotoğraf kısmında soru işareti ikonu gözükecek. Böylelikle doğrulanmamış e-posta adreslerini, ilgili e-postayı açmadan anlamak mümkün olacak. Aşağıda doğrulanmış ve doğrulanmamış e-posta adreslerinin farkını görebilirsiniz. Güvenlik sertifikaları konusunda Google bu yıl önemli çalışmalara imza attı. Tüm bu gelişmeler şimdilik sadece Web yani tarayıcı üzerinden Gmail kullanırken aktifleşecek. Uygulama desteğinin ne zaman geleceği konusunda bir bilgi henüz yok.

gmail-dogrulanmis-eposta

MWC 2016’da beklenen 5 amiral gemisi!