Garmin servisler kapandı. Firma Hacker saldırısı altında mı?

garmin

Garmin Connect, Garmin Pilot ve flyGarmin servisleri çalışmıyor.  Garmin bu durumu bakım çalışması olarak özetliyor. Fakat Garmin çalışanları ciddi bir fidye saldırısından şüphe ediyorlar.

Garmin, akıllı saat ve giyilebilir ürünler için geliştirdiği servisleri kapattı. Şirket, fidye saldırısına karşı bu önlemi aldığı söyleniyor. Öyle ki Hacker’lar Garmin’in üretim sistemlerine sızarak ağ ortamdaki önemli dosyaları şifreleyip fidye istemiş olabilirler. Garmin bu yüzden birçok servisleri kapatarak, bakım çalışması adı altında, verilen zararı günler süren bir çalışma ile gidermeye uğraşıyor.

Bitmedi. Garmin kısa bir süreliğine Web sitesini de kapatacak. GarminConnect,  GarminPilot ve flyGarmin servisleri de bu durumdan etkilenmişe benziyor. Asya’da bulunan bir üretim bandı ve kendi Müşteri hizmetleri de bu saldırıdan nasibini aldı. Öyle ki bu günlerde Garmin’e ulaşmak da epey zor.

Garmin

 Garmin Connect

Şirketin Web sitesinde GarminConnet’ın durumundan zaten bahsediliyor. Fakat burada bir saldırıdan bahsetmiyor. Daha çok bu servisin bir bakım çalışmasına girdiğinden söz ediliyor. Kullanıcılar geçen haftadan beri flyGarmin ve GarminPilot uygulamalarından faydalanamıyorlar.

Bu esasında çok ciddi bir durum. Çünkü ABD Federal Havacılık İdaresi, Pilotların cihazlarında her zaman en güncel sürüm ve veri tabanının olmasını istiyor. Uçuş planlarının koordinasyonunu sağlayan GarminPilot, bu günlerde bu isteği yerine getiremiyor ve bu da çok büyük bir soruna yol açıyor.

garmin

Bakım çalışması mı gerçekten?

ZDNet USA, bu durumu Garmin’e sordu. Fakat firma herhangi bir fidye yazılımından bahsetmedi. Şirket çalışanların söylentilerine göre ise, Hacker’lar bu senenin başında WastedLocker adlı bir zararlı yazılımı Garmin sistemlerine sokmayı başararak şirketi bu duruma soktular.

Taiwanlı iThome sitesine göre bakım çalışması hafta sonu yapılacak. Garmin’in Taiwan’daki fabrika ile olan yazışmada herhangi bir fidye yazılımından bahsedilmemiş. Siteye göre bu olayın kaynağı sisteme giren bir Virüs neden olmuş.

Belli olmayan bir durum ise Müşteri verilerin saldırganların eline ulaşıp ulaşmadığı. Siber saldırganlar genelde verileri şifrelemeden önce verileri kendilerini kopyalayıp bunu bir baskı unsuru olarak kullanıyorlar. Ayrıca Garmin’in otomotiv endüstrisi ve gemicilik sektörleri için olan servislerin de etkilenip etkilenmediği de henüz bilinmiyor.

Hyperloop devlet desteği almaya artık hazır