Gökbilimciler, iki uzay teleskobu kullanarak 228 bebek galaksi kümesi keşfettiklerini belirtti.
Galaksilerde her yıl kütlesi Güneş’in yaklaşık 1500 katı kadar olan binlerce yıldız takımının oluştuğu söyleniyor. Avrupa Uzay Ajansı’na; “ESA”ya bağlı Herschel ve Planck uzay teleskoplarını kullanan gökbilimciler, yeni doğmuş yıldızlara sahip 228 galaksi kümesini görmüş oldu.
Gökbilimciler; Evren’in derinliklerinde yer alan genç galaksi kümelerinin, Samanyolu ve diğer galaksilerin gençliği hakkında bilgiler sakladığını da ayrıca ifade etti.
Herschel Uzay Gözlemevi ve Planck Uydusu ile elde edilen veriler, galaksilerin nasıl bir araya geldikleri hakkında bizlere bilgiler sunuyor.
Araştırma sayesinde Evren’in büyük kısmını kapladığı ve galaksi oluşumunda rol oynadığı düşünülen karanlık madde hakkında da yeni bilgiler elde edilmesi amaçlanıyor.
200 bebek galaksinin teleskoplara erişen ışınları, Evren’in henüz 3 milyar yıl yaşında olduğu döneme ait olarak dikkat çekiyor.
Gökbilimciler bu sayede Evren’in ilk dönemlerindeki galaksi oluşumunu da gözlemleyebilecek. Planck teleskobunun Evren’e ait haritasında, Samanyolu Galaksisinin, karanlık noktalar ise bebek galaksi kümelerini gösteriyor. Bakalım, ilerleyen dönemlerde Evren’de neler keşfedilecek?