Facebook Artık Tüm Videolar İçin HTML5 Kullanıyor

Html5

Temmuz ayında Facebook‘un Adobe Flash kullanmayı sonlandıracağını duyurmuştuk. Artık Facebook’ta tüm videolar varsayılan olarak HTML5 şeklinde yayınlanacak. Site yetkililerine göre sitenin çok büyük ölçüdeki kapasite ihtiyacını, esnekliği ve tasarım kolaylığıyla sağlayan HTML5 standartı, Facebook için artık vazgeçilmez bir tercih. Zaten Adobe de artık Flash’ı geride bırakmanın zamanı geldiğini söyleyerek; “Yeni nesil tarayıcılarda yavaşlama ve güvenlik açığına neden olan Flash’ı kullanmamanızı öneriyoruz” diyerek geliştiricileri uyarmıştı.

Facebook

Fakat şimdilik bunun bazı istisnaları da yok değil. Yeni nesil PC’ler, işletim sistemleri ve tarayıcıların tamamı için varsayılan olarak HTML5 standartını belirleyen Facebook, eski bilgisayar ve tarayıcılarda geç yüklenme, donma, performans sorunları gibi hatalarla karşılaştığı için bir kısım kullanıcı prototipi için HTML5 geçişini gerçekleştirmemiş. Geçiş aşamasında normalden biraz daha yavaş yüklenen HTML5 videoları sorununun da giderildiğini belirten Facebook yetkilileri, son haliyle yeni nesil video standartından son derece memnun olduklarını belirtiyor.

Videolarda Flash’a veda edilse de Flash tabanlı oyunlar henüz hiçbir yere gitmiyor. Bu konuda Adobe ile işbirliğine devam edeceğini belirten Facebook yetkilileri “zevkli ve güvenli bir oyun deneyimi sunmaya devam edebilmek için” söz konusu işbirliğini sürdüreceklerini açıkladı.