Eski Intel işlemcilerinde tehlikeli açık

Intel Core I5 Cpu1

Güvenlik araştırmacısı  Chris Domas, eski Intel işlemcileri üzerinde çok tehlikeli bir açık keşfetti.

 

1997 ve 2010 yılları arasında, yani Sndy-Bridge mimarisinin kullanıma girmesinden önce üretilen x86 Intel işlemcilerinde yer alan açık, bir hacker’ın kullanıcının bilgisayarına erişmesini ve istediği yazılımı bilgisayara kurmasını sağlıyor. Bu sayede hacker bilgisayarın firmware yazılımının bulunduğu System Management Mode alanına dahi erişebiliyor. Böylece hacker bilgisayarın firmware yazılımlarını silebildiği gibi sabit diskte istediği bilgilere erişebiliyor hatta tüm sabit diski silebiliyor, formatlayabiliyor veya isterse yeni bir işletim sistemi bile yükleyebiliyor.

Intel-Core-I5-Cpu[1]

Açığın yamanması da pek mümkün görünmüyor çünkü ana kart üreticisinin Firmware’ı güncellemesi gerekiyor ancak BIOS seviyesindeki açıkları yamamak neredeyse imkansız. Ayrıca açık 13 yıl önceki ürünlere kadar dayanıyor ve çoğu üretici 5 seneden daha yaşlı ürünleri için yama çalışması yapmıyor. Yine de 2010 döneminde üretilmiş ve satılmış ürünler için yapılacak yama çalışmasının çok etkili bir sonuç vermesi beklenmiyor.

Yani evinizde Sandy-Bridge öncesi Intel işlemciye sahip bir bilgisayarınız varsa, önemli verilerinizi yedeklemenizi tavsiye ederiz.

En iyi Nokia telefonları!