Elektrikli araçlar batarya problemini bitirecek: Tesla bunu beğendi

Yeni batarya teknolojisi

Elektrikli araçlar batarya problemini tamamen bitirecek gibi görünüyor. Özellikle son dönemlerde herkes buna odaklandı. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Geleceğin en önemli teknolojileri arasında gösterilen elektrikli araçlar batarya problemini aşmak üzere. Performans sınırı pek yüksek olmayan bu tür araç bataryaları en büyük soru işaretlerinden bir tanesini oluşturuyor. Sadece bir sefer şarj edilen araçlar 200 km’lik mesafeleri bile aşmakta zorlanıyor.

Tesla şirketi elektrikli otomobil endüstrisini domine ediyor. Ancak o bile batarya konusunda henüz yeteri düzeye gelemedi. Sürüş mesafesi artsa bile sorun ne yazık ki bir türlü giderilemiyor. Şimdi ise bilim insanları yeni bir araştırma yaptı ve ilginç sonuçlar elde etti.

Elektrikli araçlar batarya problemini kısa sürede bitirebilir

Harvard Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu tarafından devam eden çalışmalar iyi sonuçlar getirmeye başladı. Bataryaların kendi kendisini iyileştirmemesi sorunu üzerinde çalışan bilim insanları bazı buluşlara imza attı.

Elektrikli araçlar batarya

Normal şartlarda kullanılan lityum iyon piller yerini lityum metal bataryalara bırakacak. Böylece en az 10 bin defa şarj edilip kullanılabilen bataryalar üretilecek. Devam eden çok katmanlı özgün araştırmalar sonucunda çok uzun mesafelerin aşıldığı bataryalar elde edilecek.

Apple elektrikli araç konusunda önemli bir adım attı: Otomobil dünyası heyecanlı

SEAS’ta doçent olan Xin Li tarafından yapılan açıklamalar ise umutları bir miktar törpüledi. Bu bataryaların temel termodinamikleri ile performansı çok üst noktaya taşıyabileceğini söyledi. Ancak asıl problem bu bataryaları ticari bataryalar haline getirebilmek. Lityum metal bataryalar ticari olarak geliştirilirse elektrikli araçlarda devrim yaratabilir. Elektrikli araçlar batarya sorununu aşmak için bu çalışmaya fazlasıyla ihtiyaç duyuyor.