#İŞBİRLİĞİ
Dijital oyun satışları fiziksel satışları geçiyor mu? ESA’nın yayınladığı rapora yakından bakıyoruz. İşte rakamlar.
Bir süredir oyun satışları, dijital ve fiziksel olmak üzere ikiye ayrılmış durumda. Her iki yöntemin de kendine göre artıları ve eksileri var. Ancak dijital satışlar, nakliye, basım, kâr eden aracı kurumlar gibi etmenlerden sıyrılarak yayıncıdan oyuncuya direkt olarak ulaştığı için daha ucuz olabiliyor. Ayrıca büyük şehirlerde yaşamayanlar ya da istediği içerikleri mağazalarda bulamayanlar için de dijital, kurtarıcı olabiliyor. Ancak dijitalin dezavantajları da var. İndirildiği cihazın hafızasını doldurması, her silindiğinde yeniden indirilmesi gerekmesi ve düşük internet hızları ilk akla gelenler. Ancak yine de satış rakamları dijitale doğru kaymaya başlıyor. Bakalım dijital oyun satışları fiziksel satışları geçiyor mu?
NPD Group‘un hazırladığı, ESA’nın yayınladığı rapordaki rakamlara göre dijital satışlar, fiziksel satışlara göre üstünlük sağlamaya başlamış durumda. Öncelikle araştırmanın sadece Amerika pazarını kapsadığını belirtelim. Sizin de görebildiğiniz görsel, 2010 yılından geçtiğimiz 2016 yılına kadar yapılan dijital ve fiziksel satışları bir grafik ile göstermiş.
2010 yılında dijital satışlar %31, fiziksel satışlar ise %69‘luk dilimi oluştururken, yıllar geçtikçe fiziksel satışların düştüğü ve dijital satışların arttığı görülüyor. Bu doğrultuda fiziksel satışlar 2016 yılında dibe vurmuş durumda. Dijital satışların yüzde 74 gibi büyük bir paya ulaştığı görülüyor.
Raporun sadece Amerika’yı kapsadığını hatırlatalım. Ayrıca bu rakamların PC, konsol, mobil gibi tüm platformları kapsadığını vurgulamak gerek. Ayrıca dijital satışların abonelikleri, tam oyunları, eklentileri, mobil uygulamaları ve sosyal medya uygulamalarını kapsadığını da belirtelim. Rakamlar ortada. Siz oyun alırken dijital mi, kutulu mu tercih ediyorsunuz?
Yorumlar kapatıldı.