Desteği Sona Ermiş Windows Kullananlara Ne Olur?

desteği sona ermiş windows

#İŞBİRLİĞİ

Windows Vista’nın genişletilmiş destek süresi de 11 Nisan’da doluyor. Halen kullanılmakta olan Windows XP ve Windows Vista ile birlikte desteği sona ermiş Windows sürümlerini kullanmaya devam etmek nelere yol açabilir?

Son kullanıcılardan kurumlara kadar dünyada en çok kullanılan işletim sistemi ailesi hiç kuşkusuz ki Windows. Kullanıcı sayısı bu kadar fazla olunca Microsoft, bu geniş kullanıcı kitlesini hem memnun etmek ve hayatlarını kolaylaştırmak, hem de güvenliklerini sağlamak için sürekli yeni sürümler ve güncellemeler yayınlıyor. Ancak desteği sona ermiş Windows sürümleri de mevcudiyetini koruyor.

desteği sona ermiş windows

Belli aralıklarla piyasaya sürülen Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ve en yeni Windows olan Windows 10 gibi sürümler çeşitli oranlarda kullanılıyor. Ancak yeni sürüm sayısı arttıkça ve yeni teknolojiler geldikçe ister istemez eski Windows sürümleri zamanı yakalayamaz hale geliyor. Microsoft da kullanıcıların güvenlik ve benzeri sıkıntılar yaşamaması için her bir sürüm için belli bir ömür öngörüyor.

Microsoft tarafından Yaşam Döngüsü İlkesi olarak tanımlanan bu süreç 10 yıllık bir desteği kapsıyor. Bu 10 yıllık dönemde ise farklı şekilde güncellemeler yapılıyor. Desteği sona ermiş Windows sürümleri ise bu süreyi tamamlamış sürümler oluyor.