ABD istihbarat birimleri, Çin’in “Doğu Rüzgarı” isimli ilk hipersonik silahını test ettiğini bildirdi. DF-17 füzesi dev askeri güçlerin denediği yeni nesil hipersonik silahların ilki konumunda. Son dönemlerde denediği nükleer ve kıtalararası balistik füzeler ile gündem olan Pekin yönetiminin 2014 yılından beri geliştirdiği DF-17 son testi de geçti.
DF-17, Moğolistan’daki Jiuquan Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. 1800 ila 2400 km menzile sahip olan füze 2020 yılında hizmete girecek.
DF-17 isimli hipersonik silah tıpkı geleneksel kıtalararası balistik füzeler gibi çalışıyor. Savaş başlıkları balistik bir füzenin üzerine yerleştirilir ve yeryüzünden binlerce kilometre yükseklikteki atmosfere fırlatılır. Sonrasında ise dünyadaki hedefe düşerler. Çin’in yeni silahı mach 5+ hızında yani saatte 1700 kilometreden yüksek bir hızla yol alabiliyor. Ayrıca DF-17 çok yüksek irtifalardan stratejik bombardıman uçaklardan da atılabilir.
Bu tür hipersonik füzeler ilk fırlatıldıklarında geleneksel hava savunma radarlarında oldukça zor tespit ediliyor ancak atmosferden hedeflerine düşerken geleneksel bir ICBM’den daha yavaş hareket ettikleri için bu esnada tespitleri mümkün. Bu nedenle DF-17’nin, ABD’nin THAAD gibi yüksek irtifalı hava savunma sistemleri karşısında pek de şansı yok.
Son dönemde ABD ve Çin savunma sanayileri büyük bir rekabet içerisinde. Ancak Lockheed Martin gibi ABD merkezli savunma devlerinin geliştirdiği THAAD yüksek irtifa savunma sistemleri DF-17 gibi hipersonik silahları bastırıyor.