Çernobil’de 31 senenin ardından tekrar elektrik üretimi başlıyor. İnsan yaşamı için halen uygun durumda olmayan bölgede elektrik üretilmesi için Ukraynalı yetkililer çalışmalarına başladı. Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.
Çernobil Felaketinden Sonra Bölgede İlk Kez Üretim Yapılacak
26 Nisan 1986 tarihinde gerçekleşen Çernobil Nükleer Kazası, dünyanın en büyük nükleer kazanlarından birisi olma özelliğine sahip. 26 Nisan günü santral yönetilirken alınan yanlış kararlar ve mühendislik hataları nedeniyle gerçekleşen nükleer felakette milyonlarca insan zarar görmüştü. Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti döneminde gerçekleşen olayın ardından çoğunlukla santralde çalışan işçilerin ve ailelerinin yaşadığı Pripyat şehri ve çevredeki diğer yerleşim alanları tamamen boşaltılmıştı. Aradan geçen yıllarda Sovyetler Birliği yıkıldı ve bölge Ukrayna yönetiminde kaldı. 31 yıldır araştırmacılar dışında kimsenin girişine izin verilmeyen alandaki nükleer santral, metrelerce kalınlıktaki özel betonlar ile korunuyor.
İlk olarak geçtiğimiz yılın yaz aylarında ifade edilen Çernobil’den tekrar enerji üretimi genüş panelleri ile gerçekleştirilecek. Dünya çapında tam 60 şirket ile görüşen Ukrayna hükümeti, Rodina ve Enerparc AG şirketleriyle birlikte ilk çalışmalarını gerçekleştirecek.
Dünyanın en büyük güneş santrallerinden birisini kurma hedefinde olan Ukrayna, tam 1 GW güçte güneş panellerine sahip olmak istiyor. 1 milyon euro‘yu aşan maliyetlere sahip olan projenin ilk aşaması önümüzdeki yıl inşaa edilmeye başlayacak.
Nükleer Santral’e Sadece 100 Metre Uzaklıkta!
Yapılacak olan güneş paneli santrali, hasarlı nükleer santrale sadece 100 metre mesafede bulunacak. Radyasyon konusundaki endişelerin farkında olduklarını belirten yetkililer, tüm önlemler alınarak inşaat çalışmalarının yapılacağını söylüyor.