CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nı yeniden çalıştırdı

CERN

CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nı yeniden çalıştırdı. Üç yıl sonra yeniden aktif hale getirilen çarpıştırıcıda dört yıl boyunca deneyler yapılacak.

Dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısı olan CERN, üç yıllık bir aranın ardından Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nı yeniden çalıştırdı. Cuma günü Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda iki proton huzmesi birbiriyle çarpıştı.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki bilim insanları, geçtiğimiz üç yıl boyunca Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda hem çeşitli bakım işlemleri gerçekleştirirken, hem de çarpıştırıcıda önemli geliştirmeler yaptı. Çarpıştırıcıda yapılan bu geliştirmelerin evrenin sırlarına dair yeni bilgileri gün ışığına çıkarmaya yardımcı olacağı umuluyor.

Üç yıllık aranın ardından yeniden aktif hale getirilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda önümüzdeki dört yıl boyunca deneyler yapılacak ve veriler toplanacak. Bilim insanları tarafından toplanan bu verilerin ne tür çarpıcı bilgileri ortaya çıkaracağını bekleyip göreceğiz.

cern 3

Londra Queen Mary Üniversitesi’nde görevli fizikçi Marcella Bona, yenilenmiş Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın araştırmaları için veri sunma ve toplama konusunda öncekinden iki, hatta üç kat daha iyi olacağını söyledi. Hem daha fazla parçacık çarpıştırılabilecek, hem de bu parçacıklar daha yüksek enerjide çarpıştırılacak.

Çarpıştırıcının bu yeni özellikleri kullanılarak hem daha fazla parçacık bulunmaya çalışılacak hem de karanlık madde hakkında daha net bilgilere ulaşmayı deneyecek. Ayrıca 10 yıl önce yine burada tespit eden Higgs bozonu da daha derinlemesine irdelenecek.

iPhone tasarımı tamamen değişebilir