BTK’dan Devlere Ceza!

256

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), Türk Telekom, TTnet, Turkcell, Vodafone ve Avea’yı ceza yağmuruna tuttu. Çeşitli nedenlerde verilen ceza ise 34,5 milyon lira.

256

BTK’nin internet sitesindeki Kurul kararına göre, bazı abonelik sözleşmelerinde bazı asgari bilgilerin bulunmaması, sözleşme ve eklerinin gereği gibi yerine getirilmemesi, abonelik iptallerinin belirlenen süre zarfında gerçekleştirilmemesi gibi birçok nedenden dolayı Türk Telekom’a 4 milyon 957 bin 920 lira para cezası verdi.

Bu cezalardan nasibini alan TTNET için, faturalara fazla ücret yansıtılması, taahhüt edilen indirimlerin kullanıcıya yansıtılmaması, abonelerin talepleriyle geç ilgilenilmesi gibi nedenler sunarak 6 milyon 989 bin 54 lira para cezası verildi.

Turkcell içinde,  Türk Telekom’da olduğu gibi, yer alması gereken asgari bilgilerin abonelik sözleşmelerinde yer almaması, aboneler tarafından başvurulan “Ben Yaptım 750 Paketi” ve “Ben Yaptım Paketi” kampanyaları yerine, “Ben Yaptım 700” ve “Ben Yaptım 500” kampanyalarının tanımlanması,  Turkcell Mobil Tv hizmetinin iPhone ve Android işletim sistemli cihazlardaki Twitter entegrasyon özelliği ücretsiz olması gerekirken, ücrete tabii tutulması gibi nedenlerle 20 milyon 314 bin 135 lira para cezası verilirken, şirketin sms sorgulaması kurallarına uymaması nedeniyle abonelerine 37 milyon 183 bin 997 lira iade etmesi kararlaştırıldı.

Kurul ayrıca Vodafone’da bulunan İş Ortağım tarifesine kayıtlı aboneler için ücretsiz olan grup içi SMS’lerin  ücretlendirilmesi, ücretsiz olması gereken GPRS kullanımlarının ücretlendirilmesi, birden fazla veri paketi olan abonelerin paket kullanımlarında anlık geçişlerin yapılmayarak, fazla ücret ödenmesine sebep olmaktan 2 milyon 88 bin 871 lira para cezasına çarptırıldı. Ayrıca şirketin abonelere 327 bin 115 lira iade etmesine karar verildi.

Avea’da ceza alanlar arasında bulunuyor. Abonelik sözleşmelerinde, sözleşmeleri ve eklerini gereği gibi muhafaza edememe,  paket tanımlanan abonelere tanımlama mesajı gönderilmesine rağmen, paket tanımlamasının yapılmayarak paketsiz ücretlendirmelerden dolayı 203 bin 510 lira para cezası verildi.