Bloodhound SSC, 2018 Sonbaharında 800 km/s Testine Çıkacak!

Bloodhound SSC, İngiliz  Eurofighter jet motoru ile karada hız rekoru kıracak. Newquay’daki 1,7 kilometrelik pistte 320 km/s’lik testin ardından Bloodhound ekibi, yeni bir denemeye hazırlanıyor. Ekip gelecek sonbaharda Güney Afrika’daki 18 km uzunluğundaki Hakseen Pan pistinde 800 km/s testinin yapılacağı ikinci aşamaya hazırlanıyor. Bu rakam otomobil için riskli hızlardan biri olarak görülüyor.

Bloodhound SSC, bu sene 320 km/s’in üzerine çıktı, 2018’de 800 km/s’lik bir hız test edilecek, 1600 km/s’i denemek için ise 2020 yılı bekleniyor.

Eğer bu ikinci hız testi başarılı olursa, ekip 2019 yılının sonunda yine aynı pistte 1600 km/s’i aşmayı planlıyorlar. Bundan tam 20 yıl önce 15 Ekim 1997’de Thrust SSC’nin ulaştığı 1230 km/s’lik hızı geçmeyi umuyorlar. Bloodhound ekibi, 1600 km/s’lik kara hızını kaydedebilmek için otomobile ek roket motorları ekleyecek.

İngiltere’nin üç aşamalı dünya kara hız rekoru demesinde pilot Andy Green direksiyona oturdu. Green ve ekibi Cornish havaalanının ana pistindeki EJ200 Eurofighter motorunu kullanarak jet ve roketle çalışan otomobil ile 320 km/s’in daha da üstüne çıktı.

Bloodhound mühendisleri, son aşamadan önce arabada bazı teknik değişiklikler yapabilir. Düşünülenler arasında, otomobilin Jaguar menşeli 5.0 litre V8 motoru olan yakıt pompasının, elektrikli bir aktarma organına sahip bir yakıt pompası ile değiştirmek de var. Bloodhound projesi dokuz yıl önce ortaya ilk çıktığında elektrik enerjisinin kullanılması planlanmıştı, ancak günümüz pil teknolojisi otomobilin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar ileri düzeyde değil.

Projenin baş mühendisi Mark Chapman , Bloodhound’ın tam güçte çalıştığında, 55 saniyede 1600 km/s hıza ulaşacak şekilde tasarlandığını açıkladı.

Bloodhound‘un nihai hedefine ulaşması için şimdiye kadar yapılan toplam harcamalar hariç yaklaşık olarak 30 milyon avro ek fona ihtiyaç var. Bu fonu karşılamak için proje dört yeni sponsor ilan edecek. Bunlar; Cooper Tires, Renishaw, Belstaff ve Oracle şirketleri.

Amazon, İtalya’ya 100 milyon avro vergi ödeyecek!