Baskı Sistemlerinden Nesnelerin İnternetine

Xerox’un fotokopi makinesinin icadı ile başlayan inovasyon yolculuğu bugüne kadar 65 bin patente imza atmasını sağladı. Son yıllarda Xerox teknoloji odağını bozmadan, servis şirketi olmaya çalışıyor, tarihi bir dönüşüm yaşıyor.

Dünyada fotokopi makinesi gibi çığır açan buluşları ve dijital baskı sistemleri ile tanınan teknoloji devi Xerox, tarihi bir dönüşüm geçiriyor. Xerox, dijital baskı sistemleri ve yönetilen baskı hizmetleri dışında; insan kaynakları, çağrı merkezleri, ulaştırma, kent yönetimi, eğitim ve sağlık gibi birçok farklı alanda daha önceleri kimsenin Xerox ile ilişkilendirmeyi aklına getirmeyeceği işleri yapmaya başladı.

Xerox 2

Fotokopi makinesini icat ederek, ismini kopyalama işlemi ile özdeşleştiren Xerox, ilk bilgisayar, mouse, Ethernet kartı, grafiksel kullanıcı arayüzü ve lazer yazıcı gibi binlerce buluşuyla insanlığa önemli katkıları olmuş bir şirket. Xerox, son birkaç yıldır hizmet vermeye başladığı yeni faaliyet alanları ile yüz yılı aşan tarihi içinde geçirdiği önemli değişim ve dönüşümlere bir yenisini daha ekliyor.

“Artık baskı işi iş hacminin daha küçük bir bölümü”

Bugün Xerox 180 ülkede faaliyet gösteren, 145 bin çalışanı olan, yılda 23 milyar dolar cirosu ile dünyanın lider iş süreç yönetimi şirketi. Xerox CIO’su Sophie Vandebroek, 109 yıllık tarihi olan Xerox’u, değişen ihtiyaçlar ışığında yeni iş ve pazarlara açmak için sıra dışı bir dönüşüm hikayesine imza attıklarını söylüyor. Xerox artık bir donanım şirketi olmaktan çok bir servis şirketi. Xerox’un gelirlerinin yüzde 55’ten fazlası iş süreç yönetimi hizmetlerinden geliyor. Xerox ismi baskı cihazlarıyla özdeşleşmiş olmasına rağmen, şu an Xerox’un adı dünyada çağrı merkezleri yönetimi, otoban geçişlerinin yönetimi, şehir otoparklarının yönetimi, emekli maaşları ve sigorta işlemlerinin yönetimi, eğitim ve sınav değerlendirme çözümleri, hastane ve sağlık hizmetleri yönetimi gibi farklı iş süreç yönetimi hizmetleriyle de anılıyor. Xerox yeni bir kimliğe bürünüyor. Teknoloji sektöründeki başarısının yanına eklediği servis kimliğini giderek belirgin hale getiriyor.

xerox 3

Dokunmadan Teşhis

Xerox’un yatırım yaptığı alanlardan biri sağlık hizmetleri. Sağlık sektörüne yönelik hem teknoloji çözümleri hem de iş süreç yönetimi hizmetleri sunuyor. Xerox CIO Sophie Vandebroek, “İnovasyonlarımızın, sağlık alanında da kullanılabilmesi için doktorlar ve tıp camiası ile yakın temas halindeyiz. Hemşireler için geliştirdiğimiz hasta takip çözümü ile hasta tedavisinin kalitesini artırıyoruz. Geliştirdiğimiz bir kamera teknolojisi ile de, hastanın vücuduna herhangi bir kablo bağlamadan, enfeksiyon riski yaratmadan ve rahatını bozmadan kalp atışı, ateş, tansiyon gibi belirtileri uzaktan takip eden dokunmadan teşhis éden bir kamera teknolojisini hastane ortamında test ediyoruz“ diyor.

Otomatik Notlandırma Sistemi

Xerox eğitim alanında da sektörün ihtiyaçlarına cevap veren çözümler sunuyor. Öğretmen ve öğrenciler için geliştirilen web tabanlı sınav değerlendirme yazılımı Ignite ile Xerox ofis cihazlarını, öğrencilerin test sınav kağıtlarını okuyup, değerlendiren, analiz eden bir cihaza dönüştürüyor. Xerox Ignite yazılımı otomatik olarak test sonuçlarını da puanlandırıyor. Geliştirilen sistem aynı zamanda her öğrenci için hangi alanda daha çok yanlış yaptığını ve hangi alanda daha çok çalışması gerektiğini belirten raporlar hazırlıyor. Öğretmenlerin iş yükünü oldukça hafifleten bu sistem şu an Amerika’da bir çok okulda kullanılıyor.

sb10064436bg-001

Otoban Geçişlerinin Kızıl Ötesi Takibi

Ulaştırma sektörü de Xerox’un önemli hizmetler verdiği alanlardan biri. Xerox bugün 24 büyük şehirde toplu taşıma, otoban, köprü ve karayolu gişeleri ücret yönetim hizmetleri veriyor. Isıya duyarlı kızıl ötesi araç içi tarama çözümü ile A.B.D’de kullanılan “Car Pooling” (Araçta taşınan yolcu sayısına göre ücretlendirme) sisteminin doğru işlemesini, hatalı geçişlerin cezalandırılmasını sağlıyor.

xerox1

Şehir Gösterge Panelleri

Şehir gösterge panelleri çözümü ile Xerox, biletleme sistemleri üzerinden toplu taşıma araçlarının trafik akışını, insanların bu araçları kullanım biçimlerini ve kullanım yoğunluğunu saptıyor. Bu sayede toplanan verilerle büyük şehirlerin ulaştırma sistemlerini geliştirip daha iyi hale gelmesine yardımcı oluyor.

Akıllı Otopark: Xerox Merge

Xerox Merge çözümü de Xerox’un ulaşım sorunları için sunduğu çözümlerden biri. Kentsel otopark alanlarının yönetimi alanında kullanılan Xerox Merge sistemi, park alanlarına kurulan sensörler, akıllı telefon uygulamaları ve araçların navigasyon sistemlerinin birbirleri ile konuşarak karşılıklı veri alışverişinde bulunmasını sağlıyor. Xerox Merge, sürücülere gidilen güzergahtaki boş park alanları, ücretler, zamanlama ve alternatif otopark bilgileri hakkında bilgi veriyor, uyarı ve yönlendirmelerle, sürücülerin araçlarını kolayca en uygun yere park etmesini sağlıyor.

Xerox’tan 565 Milyon Dolarlık Sözleşme