Avrupa Birliği Qualcomm’a soruşturma açtı

qualcomm1

Avrupa Birliği, Qualcomm’un mobil işlemci fiyatlarını haksız olarak arttırdığını iddia ederek şirkete soruşturma açtı.

ABD’li şirket, Çin’deki benzer bir soruşturmadan ceza almadan çıkmak içn 975 milyon dolar ödeme yaparak Çin hükumeti ile anlaşmıştı. Ancak şimdi başı Avrupa Birliği ile dertte.

Qualcomm Chips

Avrupa Birliği, Qualcomm’un monopol oluşturarak rekabeti engellediği ve mobil işlemci fiyatlarını yapay olarak yükselltiği gerekçesiyle ABD’li şirketi inceleme altına aldı.

Peki incelemede Qualcomm suçlu bulunursa ne olacak? Böyle bir durumda, Qualcomm AB ülkelerine ağır tazminatlar ödeyecek ve mobil işlemci fiyatlarını düşürmek durumunda kalacak. Aksi taktirde, AB sınırları içinde, Qualcomm işlemcileri kullanan cihazların satışı yasaklanacak. Bakalım Qualcomm yine milyar dolar ödeyip bu soruşturmadan kurtulabilecek mi?

 

Güncelleme:

Qualcomm, konu hakkında basın açıklaması yayınladı. Açıklama şöyle:

SAN DIEGO — 16 Temmuz 2015 — Qualcomm Incorporated — Avrupa Komisyonu’nun, Qualcomm’a karşı, Şirketin mobil cihazlar için yonga seti satışlarına ilişkin halihazırda sürmekte olan iki adet soruşturmaya yönelik “adli kovuşturma” başlattığını öğrenmiş bulunmaktayız. Atılan bu adım, müfettişlerin ek bilgilere ulaşmalarına imkân tanıyacak olup, Komisyon adına davaya ya da Şirket’e yönelik suçlamaya ilişkin bir kanaati temsil etmemektedir. Her ne kadar bu gelişmeyi öğrenmekten üzgün olsak da, geçmişten bugüne iş birliği halinde olduğumuz Komisyon ile bundan sonraki süreçte de iş birliği yapmayı sürdüreceğimizi belirtiriz. İfade edilen tüm kaygıların asılsız olduğuna dair inancımızı da korumaktayız.