Apple’ın AR teknolojileri üzerine özel bir ilgisi olduğunu zaten biliyoruz. Zira Tim Cook’ta bu durumu defalarca dile getirmişti. Cupertino merkezli şirket iPhone 7 ile eş zamanlı olarak ARKit ismini verdiği arttırılmış gerçeklik platformunu da tanıtmış ve bu platformun uygulama geliştiricilere de açık olduğunu belirtmişti. Nitekim aradan geçen süre içerisinde Apple’ın AR platformunu kullanarak 2000’den fazla uygulama geliştirildi.
ARKit uygulamalarının büyük çoğunluğu oyun
Akıll telefon uygulamaları ile ilgili analizleriyle tanınan Sensor Tower, ARKit’in kullanımına dair yeni bir rapor yayınladı. Sensor Tower’ın raporuna göre, Apple’ın AR platformu üzerine geliştirilen 2000’den fazla uygulama bulunuyor. İşin asıl dikkat çekici kısmı ise bu uygulamaların toplamda 13 milyondan fazla indirilmiş olması.
Bu indirmelerin büyük çoğunluğunu ise sanal gerçeklik üzerine şekillendirilmiş olan oyunlar oluşturuyor. Keza oyunların ARKit indirmelerinin yüzde 47’sini kapsadığı belirtiliyor. Son dönemde en çok indirilen AR uygulaması ise AR Dragon olmuş. AR Dragon’u ise mobilya devi IKEA’nın çözüm bazlı tasarım uygulaması IKEA Place takip ediyor. Elbette bu iki uygulamanın da ücretsiz olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Ücretli olarak satılıp da en çok indirilen AR uygulaması ise CamToPlan Pro. Bu uygulama kat planları çizmek ve AR yardımı ile mesafe ölmek için kullanılıyor.
Öte yandan Android platformunda ise ARCore’u temel alarak geliştirilmiş olan 60 uygulama mevcut. Yani ARKit’le, ARCore arasında uygulama bazında da büyük bir uçurum var.