AMOLED ekran maliyeti düşüyor

amoled

 Akıllı telefonları artmasıyla birlikte ekran panelleri de rekabetin içine dahil oldu. Bu rekabet ise üretim maliyetlerinin ucuzlamasına yol açtı.

super-amoled_0

LCD ve AMOLED teknolojileri akıllı telefon panellerinin vazgeçilmezi konumunda günümüzde. LCD ekranların daha fazla tercih edilmesinin nedeni daha ucuz olması. 2015’in son çeyrek ortalama AMOLED ekran maliyeti 17.10$ iken LCD ekran maliyeti 15.70$ seviyesinde seyrediyordu. Bu sonuca göre ufak bir rakam gibi görünsede milyonlarca cihaz üreten üreticilerin oldukça kabul edilebilir seviyede kar ettiğini görüyoruz.

AMOLED ekranların LCD ekranlara göre bazı avantajları bulunmakta. İncelik, enerji tasarrufu, daha yüksek kontrast, derin doygunluk ve renk doğruluğu gibi avantajlara sahip olması SAMSUNG gibi büyük üreticileri cihazlarında AMOLED ekran kullanmaya teşvik ediyordu. 2016’ya baktığımızda ise AMOLED üretim maliyetleri LCD üretim maliyetlerinin altına düştü.

IHS Technology’e göre 2016’nın ilk üç ayına baktığımızda AMOLED üretim maliyetleri (5 inç-FullHD) 14.30$ seviyesine kadar geriledi. Bunun yanında LCD üretim maliyetleri 14.60$ seviyesine geriledi ama AMOLED ekrana karşı fiyat avantajını kaybetti. Tüm bunlara bakınca yakın gelecekte yaygın bir şekilde piyasada AMOLED ekranları göreceğimiz anlamına geliyor.

Line Japonya’da GSM operatörü olacak