Amerika Devleti’nin Apple’a İhtiyacı Kalmadı!

apple

Apple ile ABD arasındaki krizde son raddeye gelindi. Amerika Birleşik Devletlerinde büyük ses getiren ve Apple ile devletin restleşmelerin gerçekleşmesine neden olan uyuşturucu davasında yepyeni bir gelişme yaşandı. Federal Hükümet, şirketin desteğine ihtiyaç duymadığını ve zanlının, telefondaki bilgilerine eriştiğini duyurdu.

Apple ve Amerika Birleşik Devletleri arasında ilginç bir kriz yaşanmıştı. Bir uyuşturucu karteli lideri yakalanmış ve zanlının telefonu iPhone 5S’de önemli verilerin bulunduğunu keşfederek Apple’dan yardım istemişti. Ne var ki Büyük Elma, telefona giriş kodları ve bunun gibi bilgilerin paylaşımının, bireysel mahremiyeti kısıtlayacak bir eylem olduğunu savunmuş ve Federal Hükümet’e bir nevi meydan okumuştu.

Yüksek Yargıç James Orenstein, şirketin bu konuda, veri paylaşımına zorlanamayacağına hükmetti. Savcılık ise artık buna ihtiyaç duyulmadığını ve yasal haklar doğrultusunda, giriş şifresinin çözüldüğünü duyurdu.

Apple

Perşembe gecesi yapılan açıklamada, doğru şifre girilerek, iPhone 5S’e erişim sağlandığını açıkladı. Savcılık makamı da, buna onay verdiğini resmen yazıya döktü. Yani akıllı telefondaki tüm veriler, kanıt olarak kullanılabilecek.

Jun Feng isimli zanlı, metamfetamin dağıtımı ve pazarlaması ile suçlarıyla, resmen hüküm giydi. Metamfetamin, dünyanın en güçlü uyarıcılarından biri ve insan sağlığına inanılmaz zararları bulunuyor. Kullanımının ilk devresinde bile ağır bağımlılık yaptıran kimyasal, karaciğer ve böbreklerin çökmesi, beyin nöronlarının kalıcı olarak ölmesi, diş çürümesi, kemik erimesi ve sonunda ölüme sebebiyet veriyor.

Apple ve Amerikan Federal Devleti, San Bernardino cinayetleri olayında da karşı karşıya gelmişti. Söz konusu terörist, iOS 9 işletim sistemi içeren (kırılması oldukça zor bir işletim sistemi) bir iPhone 5C’ye sahipti.