Airbus 3D yazıcıyla uçak üretti

a350 msn2 msn4 003

3D yazıcıların sadece oyuncak üretmek için kullanıldığını düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz zira Avrupalı dev uçak üreticisi Airbus, yeni uçağı A350 XWB’yi 3D yazıcıdan çıkarttığı parçalarla üretti!

a350-msn2-msn4-003

3D yazıcıların dünyanın yeni gerçeği ve ekonominin çok önemli parçası olacağını ABD başkanını Obama’nın seçim zaferi sonrasındaki konuşmasında dinlemiştik. İşte o günlerin geldiğini artık görebiliyoruz.

Avrupa’lı dev uçak üreticisi Airbus da artık uçaklarındaki 1000’den fazla parçayı, dev fabrikalarda yüksek maliyetle üretmek yerine, kendi bünyesinde bulunan endüstriyel 3D yazıcılardan çıkarıp üretmeye başladı.

Bir uçağın ihtiyaç duyduğu üretim parçalarını, fabrikalarda üretmek çok efektif bir işlem değil zira, aynı anda aynı model uçaktan sadece birkaç adet üretildiği için, bir parçadan çok sınırlı sayıda üretmek yeterli oluyor. Ancak bunun için dev fabrikalarda, dev makinelerde, pahalı kalıplar kurmak ve üretim yapmak çok pahalıya mal olabiliyor. Airbus bu sayede, A350 XWB’nin maliyetini önemli ölçüde düşürürken, 3D yazıcıların dünya endüstrisi için ne kadar önemli olduğunu da bir kez daha ispatlamış oldu.

Uçakların üretim maliyetinin ve fiyatlarının düşmesi, aynı zamanda uçak bileti fiyatlarının da zamanla düşeceği anlamına geliyor.

 

Ucuz uçak bileti mi lazım?