ABD, ISID’e karşı online strateji belirledi

isis

ISID ile mücadelede geciken ABD, şimdi ISID’e karşı online dünyada savaş kararı aldı.

_87572832_hi030774708[1]

ABD uçakları bir yıla yakındır Suriye ve Irak’ta, ISID hedeflerini bombalamasına rağmen önderliğindeki müttefikler örgütün giderek güçlenmesini ve yeni militanlar kazanmasını önleyemiyor. Üstelik örgüre Avrupa ve ABD’den katılan militanlar, ülkelerine geri döndüklerinde, birer saatli bombaya dönüyorlar ve her biri Paris saldırılarına benzer saldırılar için potansiyele kavuşuyor.

Sadece cephede uçaklarla hedefleri bombalamakla bu tehditleri önleyemeyeceğini fark eden ABD, online dünyada tüm IŞİD hedeflerini izleyecek ve iletişimlerini bozacak dijital bir savaş stratejisi belirledi.

ABD Başkanı Obama’nın imzaladığı kararnameye göre, IŞİD’in online propaganda kaynaklarını çökertecek özel bir dijital görev grubu kurulacak. Beyaz Saray’dan gelen özel güvenlik uzmanları ve FBI yöneticilerinin Silikon Vadisi’ndeki teknoloji liderleri ile Kaliforniya’daki buluşmasından sonra açıklanan plana göre Apple, Google, Facebook, Microsoft ve Twitter da bu savaşta ABD’ye destek olacak.

Projenin amacı, radikal grupların ABD’nin teknoloji şirketlerini kullanarak propaganda yapması, militan toplaması veya diğr radikal grupları ABD’ye karşı ayaklandırmaya çalışmasının önüne geçmek.

Batılı istihabarat gruplarının tespitlerine göre IŞİD, sosyal medya servislerini kullanarak dünyanın her yerinden çok sayıda yeni gönüllüler toplayarak Suriye ve Irak’taki miltanlarının sayısını sürekli arttırıyor. Ayrıca, batılı ülkelerde her an harekete geçecek ve Paris saldırılarına benzer eylemler yapacak “uykuda” militanları yine sosyal medya vasıtasıyla buluyorlar.

2016 yılında kaç adet PlayStation VR satılacak?