4.5G hız testi yaparken kotanızı bitirmeyin!

4 5g hiz testi

4.5G teknoloji ülkemizde kullanılmaya başlandı. Kullanıcılar yoğun bir şekilde hız testi servislerini kullanıyor. Ancak sadece 4.5G testi yaparak bile kotanızı bitirebileceğinizi biliyor musunuz?

Gece saat 00:00 itibariyle Türkiye genelinde 81 ilin merkezinde 4.5G hızına erişmek mümkün. Farklı bölge ve cihazlar bu hız tabii ki değişiyor. Ancak 4.5G bağlantı teknolojisi, sadece test yaparken bile kotanızı bitirebilecek kadar hızlı!

Teoride 350 Mbps hıza erişebilen, hatta Turkcell’in yaptığı testlerde bu iddiayı doğrulayan 4.5G teknolojisi ile an itibariyle 100 hatta 150 Mbps hızlara erişmek mümkün. Türkiye’de ilk defa kullanılan bu servis kullanıcıların ilgisini büyük ölçüde çekiyor. Kullanıcılar yoğun bir şekilde hız testi yapıyor ve sonuçlarını paylaşıyor. Uyarması bizden, test yaparken dikkatli olun!

4.5G hız testi ile kota biter mi?

Bu sorunun cevabı kesinlikle evet! Kendi yaptığımız testlerde ciddi bir kullanım miktarı ile karşılaştık. En popüler hız testi uygulaması olan “Speedtest” ile yapılan yaklaşık 15 hız testinden sonra yaklaşık 1.5 GB mobil veri tüketildiğini gördük. Aşağıdaki tablo bu durumu daha iyi bir şekilde özetliyor.

hiz-ve-harcama

Tabloda sol taraftaki sütunda örnek bağlantı hızları, hemen karşısında ise bu bağlantı hızı ile 10 saniyede ne kadar veri tüketildiği yazıyor. Yani ilgili bağlantı hızını 10 saniye kullanırsanız, kotanızın kaç MB harcanacağını gösteriyor. Hemen herkesin kullandığı hız testi uygulaması Speedtest, yaklaşık 15 saniye download, 15 saniye upload yapıyor ve test 30 saniye sürüyor. Dolayısıyla durum oldukça vahim görünüyor. Ortalama olarak 4.5G teknolojisi ise 50 Mbps hıza erişen bir kullanıcı, tek bir test ile 100 MB’tan fazla veri harcayabiliyor.

Yeni iPad Pro ve eskisi arasındaki önemli farklar!