100 yaşını geçenlerin kanında uzun yaşamın sırrı bulundu

100 yaşını geçenlerin kanında uzun yaşamın sırrı bulundu

100 yaşını geçenlerin nasıl o kadar uzun yaşadığının sırrı ortaya çıktı. Kanlarında çıkan sonuç insanlığa ışık tutabilir. İşte tüm detaylar.

Bir kişinin 100 yaşına ulaşma şansını tahmin etmek için basit bir kan testi yapılması yeterli olabilir. Türünün en büyük çalışmasına göre, bir asır yaşamış kişilerde altmışlı yaşlarından itibaren daha düşük glikoz, kreatinin ve ürik asit seviyelerine sahip olma eğilimi görülüyor. Pazartesi günü GeroScience dergisinde yayınlanan araştırma, 1893 ile 1920 yılları arasında doğan insanların kanındaki farklı moleküllerin seviyelerini ölçen ve takip eden bugüne kadarki en büyük araştırma olma özelliğini taşıyor. Karolinska Institutet’ten bilim insanları da dahil olmak üzere bir takım araştırmacı, 1985 ile 1996 yılları arasında klinik testlere tabi tutulan ve 2020’ye kadar takip edilen 44.500’den fazla İsveçlinin kan moleküllerine ilişkin verileri değerlendirdi.

100 yaşını geçenlerin kanında uzun yaşamın sırrı bulundu

Özellikle 1893 ile 1920 yılları arasında doğan, kan örnekleri ilk test edildiğinde yaşları 64 ile 99 arasında olan kişilere odaklandılar ve bu kişileri 100 yaşlarına kadar takip ettiler. Araştırmada yaklaşık 1.200 kişi veya katılımcıların yaklaşık yüzde 2,7’si 100’e ulaştı. Araştırmacılar bu alt kümenin verilerini kendilerinden daha genç olan akranlarının verileriyle karşılaştırdılar.

Analiz, daha önceki çalışmalarda yaşlanma veya ölümle de bağlantılı olan, metabolizma, iltihaplanma, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarıyla ilişkili 12 kan bazlı molekül buldu. Bu moleküller arasında metabolizma belirteçleri olarak toplam kolesterol ve glikoz, inflamasyon seviyelerini gösteren ürik asit, karaciğer sağlığının göstergesi olan enzimler ve böbrek sağlığının bir ölçüsü olarak kreatinin yer alıyordu.

Google 32.5 milyon dolarlık cezayı ödemekten kurtuldu