Windows 10 Akıllı Telefonlara, Parmak İzi Desteği!

hp elite x3 5

Akıllı telefon evreninde, uzun süredir kan kaybeden Windows 10 temelli cihazlar, nihayet parmak izi tarama teknolojisine kavuşuyor. 

Windows Phone cephesinin, tarihinin en parlak günlerini yaşadığını söylemek mümkün değil. Windows 10 akıllı telefonların, 2016 ilk çeyrek rakamları baz alındığında pazar payı yüzde 2.7. Avrupa’da ise Nokia efsanesinin hatırına durum biraz daha iyi ve yüzde 5 seviyesinde. Ancak bu yüzde 5’lik pazar payı, 2015 yılının aynı döneminde yüzde 10 civarlarında geziniyordu. Microsoft, özellikle amiral gemisi telefonlarında bazı yeniliklere kucak açmaya karar verdi.

Microsoft, sektörde bir farklılık yaratmak istemiş ve Lumia 950 ve 950 XL modellerinde, retina taramasına öncelik tanımıştı. Kağıt üstünde çok parlak bir hamle gibi görünse de, gerek maliyetler, gerekse teknik sorunlar istenen başarının elde edilmesini önledi. Yani Amerikalı teknoloji devi eski okula geri dönmek zorunda.Parmak izi tarayıcılar, geri dönüyor.

Windows 10

Yeni nesil Windows temelli akıllı telefonlar, hem retina taraması, hem de parmak izi okuyucu ile donatılacak.. Bu yenilikçi, ikili güvenlik sisteminin ilk temsilcisi HP Elite x3 olacak. HP Elite X3, yazılım güncellemesi ile çifte güvenliğe kavuşacak.

Peki teknoloji devinin, bu kararı almasının ardında hangi faktörler var. Düşen pazar payları daima masada. İkinci faktör ise, yazının başında da belirttiğimiz gibi retina tarayıcısının asla verimli çalışmaması. Aklınıza Görevimiz Tehlike gelebilir ama retina tarayıcılar, bir sim şifresi girmekten çok çok daha ağır çalışıyor. Üstelik, bu güvenlik donanımının tek bir seferde doğruyu bulma şansı gereğinden çok düşük. Parmak izi tarayıcı ise, mükemmel olmasa da, çok daha verimli.