WannaCry Saldırısının Ardında Yatan Gerçekler

wanna 1

#İŞBİRLİĞİ

Siber güvenlik konusunda herkesi alarma geçiren WannaCry saldırısının ardında yatan gerçekler neler? Sorun çözüldü mü? Kimler etkilendi?

Dünya çapındaki en geniş kapsamlı siber saldırılardan biri geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Tüm dünyada çok sayıda bilgisayar kullanıcısı ve kritik önem taşıyan sistem WannaCry adı verilen zararlı bir yazılımın kurbanı oldu. 12 Mayıs’ta başlayan ve Windows işletim sistemini hedef alan WannaCry saldırısı (WannaCrypt, WannaCrypt0r 2.0 ya da Wanna Decryptor olarak da adlandırılıyor) 150 ülkede 230 binden fazla bilgisayarı etkiledi. WannaCry saldırısının ardında yatan gerçekler ise çok daha derin.

WannaCry bir fidye yazılımı. Yani sisteminizdeki dosyaları şifreleyip erişiminizi engelliyor. Saldırganlar daha sonra bu şifreyi kaldırmak için sizden belli bir miktar ödemenizi istiyor. Eğer belirtilen süre içinde parayı ödemezseniz dosyalarınız siliniyor. Bu tip zararlı yazılımlar genelde güvenli olarak gözüken e-postaların içinde birer ek ya da link olarak geliyor. Kullanıcı, bu sahte e-postadaki linke tıkladığında ya da dosyayı indirip açtığında zararlı yazılım sistemi ele geçiriyor. Gönderilen e-postalar çok gerçekçi olduğu için kullanıcılar kolaylıkla kanabiliyor.

Bu tip zararlı yazılımlara sıkça rastlanabiliyor. Peki WannaCry neden diğerlerine göre çok daha geniş bir alanda zarar verebildi? WannaCry saldırısının ardında yatan gerçekler neler?