Volvo, Amerikan teknoloji devi Nvidia ile el sıkıştı!

Volvo

İsveçli otomotiv devi Volvo, yeni nesil araçlarınını Seviye 4 otonom sürüş sistemleri ile donatabilmek için Kaliforniya merkezli teknoloji devi Nvidia ile anlaştı. İşte detaylar.

Halihazırda Volvo XC60 gibi SUV modellerinde “Seviye 2” yani yarı otonom sürüş sistemlerini kullanan İsveç merkezli otomotiv devi, şimdilerde otonom sürüş teknolojilerinde vites yükseltmeye hazırlanıyor.

Çarşamba günü basın açıklaması yapan Volvo Cars CEO’su Hakan Samuelsson, şirketin gelecekteki otomobillerini daha yetenekli hale getirebilmesi için yeni nesil araçlarının “Seviye 4” yani tam otonom sürüş sistemleri ile donatacağını söyledi. Bu kapsamda ABD merkezli teknoloji şirketi Nvidia’nın Drive AGX Xaiver teknolojisini kullanacaklarını belirten Samuelsson, Nvidia ile olan mevcut ortaklıklarını genişleteceklerini açıkladı. 

Öte yandan otonom araçların başarılı bir şekilde piyasaya sürülmesinde muazzam bir bilgi işlem gücüne ve yapay zekaya ihtiyaç olduğunu belirten Samuelsson, bu nedenle Nvidia ile anlaşma yaptıklarını açıkladı. 

Açık konuşmak gerekirse Volvo bu iş için doğru yerde. Otonom sürüş sistemleri için açık ve geliştirilebilir bir platform olan Drive AGX Xavier, saniyede 30 trilyon işlem kapasitesine sahip bir sistem üzerinde çalışıyor. Otomobil üreticilerine birçok yazılım ve donanım çözümü sunan bu platform, otonom sürüş teknolojilerinin sorunsuz bir şekilde geliştirilmesine ve test edilmesine imkan tanıyor. 

Volvo, “Seviye 3” otonom sürüş teknolojilerine güvenmiyor!

İsveçli üretici, halihazırda “Seviye 2” otonom sürüş teknolojilerini kullanıyor. Ancak “Seviye 3” otonom sürüş teknolojilerini güvensiz bulduğundan bununla vakit kaybetmek yerine direkt olarak Seviye 4’e odaklanacak. 2021 yılında markanın SUV segmentindeki amiral gemisi Volvo XC90’nın üçüncü nesil modeli piyasaya sürülecek. Kuvvetle muhtemel “Seviye 4” otonom sürüş sistemleri ilk olarak bu model de kullanılacak.

Son olarak şirketin Araştırma – Geliştirme Departmanı’nın başındaki isim olan Henrik Green, Nvidia ile yapılan anlaşma hakkında açıklama yaptı. Henrik Green yaptığı açıklamada, “Otomobil üreticilerinin otonom araçlarda başarılı olabilmeleri için bir dizi ortaklık ve ittifaka ihtiyaçları var. Her şeyi tek başına yapabilecek bir kimse yok. Bu yüzden bu yarışı kazanacak olanlar ortak çalışanlar olacak” dedi. Bu çok doğru. Çünkü bu tür teknolojilerin geliştirilmesi belli bir bilgi birikimi ve tecrübe istiyor. Ayrıca testlerin beraberinde getirdiği potansiyel riski paylaşabilecek bir ya da birden fazla ortak da gerekiyor. Tabii gerekli Ar-Ge çalışmaları için bolca nakit gerektiren yatırımlar da şart. 

Analistler otomotiv endüstrisinin 2022 yılına kadar otonom sürüş teknolojilerine yaklaşık 30 milyar dolar para harcanacağını tahmin ediyor. 

Opel üç modeli rafa kaldırıyor!

Volvo