Türkiye ne zaman çöl olacak? Bilim insanları tarih verdi!

iklim değişikliği dünya nüfusunu

Bilim insanları Türkiye ne zaman çöl olacak sorusuna dolaylı yoldan olsa bile önemli bir cevap verdi. Hadi gelin bu son derece kaygı verici duruma birlikte göz atalım.

Öncelikle Türkiye ne zaman çöl olacak sorusunun uzun bir süredir sorulmadığını söyleyerek başlayalım. Hatta bundan sadece 10 yıl önce bile Türkiye ile çöl kelimelerini yan yana getirmek pek görülen birşey değildi. Fakat hem bilim insanları hem de NASA yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar bu durumu değiştirdi.

İlk olarak geçen hafta NASA yetkilileri bu konuda uyarıda bulundu. Türkiye’nin aşırı kuraklık ile karşı karşıya olduğunu ifade ettiler ve önlem alınmasını önerdiler. Bugün ise Dünya Yaban Hayatı Fonu ve bilim insanları uyardı.

Türkiye büyük bir tehlike ile karşı karşıya

Yapılan açıklamalara bakıldığında, ülkelere göre risk puanlarının ortaya çıkarıldığı görülüyor. Dünya üzerinde kuraklığa en uzak olan ülkeler İskandinav ülkeleri. Buradaki kuraklık riski 1,54 seviyelerinde. Filistin gibi Ortadoğu ülkeleri ise 3,67 düzeylerinde. Burada asıl önemli olan Türkiye’nin konumu.

Türkiye ne zaman çöl olacak
Türkiye kuraklık riski 2.78 olarak belirlendi. Bu son derece yüksek. Neredeyse boydan boya çöllerle kaplı olan Filistin ile aynı konuma ulaşmak üzereyiz.

Türkiye’de neden kuraklık bu kadar fazla görülüyor?

Bilim insanları tarafından yapılan değerlendirmede Türkiye’nin kuraklık nedenleri masaya yatırıldı.

  • Yanlış sulama nedeniyle ziyan olan su.
  • Varolan yer altı kaynakların bilinçsiz bir şekilde kullanılması.
  • Kaçak bir şekilde yapılan sondaj faaliyetleri.
  • Modern tarım sistemlerinin kullanılmaması.
  • Türkiye’nin kendine ait bir su politikasının olmaması.

Bütün bunlar su probleminin derin bir şekilde yaşanmasına neden oluyor.

Bilim insanlarının tahmini 2030 yılında kişi başına düşen su tüketiminin 1.120 litre olacağı yönünde. Herhangi bir ülkenin kurak sayılması için 1700 litre sınır olarak kabul ediliyor. Yani 2030 yılında Türkiye, resmi olarak çölleşmeye başlayacak. 2100 yılına kadar ise önemli ölçüde çölleşmenin gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Umuyoruz ki su tüketiminde ve diğer konularda daha etkili önlemler alınır. Aksi halde kapıda bekleyen tehlike hiç de azımsanacak gibi değil. Peki sizce çölleşmeyi önlemek için neler yapılmalı?


Yorumlar kapatıldı.